Foto: pixabay

Soud v kauze Vidkun vyloučil veřejnost kvůli koronaviru

Olomoucká korupční kauza Vidkun, která trvá od podzimu 2015 a k soudu se znovu dostala po více než půl roce, se bude celý tento týden odehrávat za zavřenými dveřmi. Senát dnes rozhodl o vyloučení veřejnosti, důvodem je ochrana zdraví kvůli pandemii koronaviru, řekl dnes soudce Martin Lýsek. Soud se bude ode dneška zabývat odposlechy, které jsou klíčovými důkazy obžaloby. Dosud se na veřejnost nedostaly.

Odposlechy zachycují monitorované schůzky hlavních aktérů případu, na kterých si podle policie sdělovali informace z trestních řízení. Podle žalobce jde o četné schůzky tehdejšího náměstka krajského policejního ředitele Karla Kadlece a vlivného podnikatele Ivana Kyselého, ale i setkání Kadlece s tehdejším hejtmanem Jiřím Rozbořilem (ČSSD) a šéfem hospodářské kriminálky Radkem Petrůjem. Od konce července 2014 do září 2015 jich detektivové zaznamenali v restauracích a kavárnách nejméně 45, další získali ze sledování kuřárny olomouckého pracoviště GIBS a Kadlecovy kanceláře v budově policejního ředitelství. Dohromady jde o 130 CD s hodinami záznamů.

Soudce po rozhodnutí o vyloučení veřejnosti ČTK řekl, že bude jednotlivé zvukové záznamy stranám předkládat k nahlédnutí, případně umožní jejích přehrání. „Záležet bude na stanovisku stran, pokud bude kdokoliv navrhovat přehrání jakéhokoliv záznamu, je mou povinností mu vyhovět,“ uvedl soudce. Žalobce Miroslav Stoklásek dnes ČTK řekl, že pouštění záznamů má smysl tehdy, pokud se k nim budou chtít obžalovaní vyjádřit. „Z dosavadního postupu obhajoby spíše vnímám, že nebude vůle se k tomu v rámci výslechu vyjadřovat. Za této situace pro mě přehrávání postrádá smysl. Soud avizoval, že veškeré záznamy již provedl a má je za procesně použitelné,“ uvedl Stoklásek.

Soud sám dnes dopoledne přehrál jen záznam ze 13. srpna 2015 zachycující rozhovor Kadlece a tehdejšího hejtmana Rozbořila. Podle žalobců na schůzce v restauraci Kadlec exhejtmana informoval o vyšetřování okolností výstavby jezdeckého areálu v Lazcích a když mu Kadlec přislíbil, že věc bude odložena, tak mu podle kriminalistů tehdejší hejtman navrhl, že zařídí, aby z toho měl nějakou ekonomickou výhodu. Rozbořil však u soudu řekl, že chtěl jen zjistit, proč vyšetřování tak dlouho trvá. Úplatek razantně popřel. Jeho obhájce rozhovor označil za hospodské řeči.

Jednání je nyní nařízeno ode dneška do pátku, podle soudce se dá ale předpokládat, že se termín zkrátí. Pokud se neobjeví další problémy, v době nařízených dalších líčení 12. až 14. dubna by již mohly zaznít závěrečné řeči, doplnil soudce Lýsek.

Případ Vidkun se poprvé před soudem otevřel loni v polovině února. Kauza podle žalobce odkrývá korupční vztahy mezi policisty, podnikateli a veřejnými činiteli. Podle obžaloby bývalý policejní náměstek Karel Kadlec za pomoci tehdejšího šéfa krajské hospodářské kriminálky Radka Petrůje záměrně poskytoval informace z devíti trestních řízení vlivnému podnikateli Ivanu Kyselému. V kauze je obžalován také bývalý hejtman Rozbořil, všichni vinu popírají.

(čtk)