Takeda a Amgen koupily biotechnologické společnosti, které vyvíjejí léky proti rakovině

Japonská farmaceutická skupina Takeda se rozhodla pro akvizici biofarmaceutické společnosti Maverick Therapeutics, se kterou před skoro čtyřmi lety zahájila spolupráci. Obdobný krok udělal americký Amgen, který do svého portfolia získá biotechnologickou společnost Five Prime Therapeutics.

Takeda za Maverick Therapeutics zaplatí až 525 milionů dolarů (přibližně 11,5 miliardy korun) v podobě licenčních poplatků za užití získaných léků. S odkazem na prohlášení Takedy to uvedl portál Fiercebiotech.com. Takeda tak využila opce, která byla součástí dohody o vzájemné spolupráci uzavřené v roce 2017. Tehdy japonská farmaceutická skupina do společného podniku investovala už 125 milionů dolarů (asi 2,7 miliardy korun).

Japonská farmaceutická skupina Takeda nákupem Mavericku získá jeho výzkumnou platformu COBRA a v jejím rámci několik nadějných kandidátů na léky, pomocí nichž by mohlo být možné léčit tumory. Jde o přípravky, které zatím nesou označení MVC-101 (respektive TAK-186) a MVC-280 (TAK-280). U přípravku TAK-186 začala drhá fáze klinických studií. V případě přípravku TAK-280 Takeda očekává, že by klinické testování mohlo začít na přelomu letošního a příštího roku. COBRA cílí na pevné tumory Maverick a Takeda uvedly, že akvizice by mohla být dokončena ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Všichni zaměstnanci společnosti Maverick přejdou pod oddělení výzkumu vývoje společnosti Takeda. „Spolupráce má zásadní význam…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Musil