Vakcíny proti koronaviru by po konci pandemie mohly zdražit. Skončí příslib firem, že je dodají na neziskovém principu

Zatímco se celý svět upíná k vakcinaci jako způsobu, který může zkrotit pandemii koronaviru a vrátit život do normálu, odborníci potichu varují, že očkovací látka proti SARS-CoV-2 by mohla začít zdražovat. Farmaceutické společnosti totiž nebudou chtít přijít zkrátka, když slíbily, že vakcíny dodají na neziskovém principu, dokud pandemie potrvá.

Ředitelka amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) Rochelle Walenská má obavy, jak Američané budou platit za vakcíny proti koronaviru. „Obávám se dne, kdy vakcína přestane být dostupná zdarma,“ uvedla Walenská během jednoho z on-line meetingů, kterého se zúčastnila.

Stát přispěl na výzkum a vakcíny ještě kupuje

Připomněla, že americká vláda financuje očkování proti SARS-CoV-2 úplně každému Američanovi. Ve Spojených státech jde zřejmě o neobvyklý přístup, ovšem ten je například v Evropě i dalších zemích poměrně běžný. „Co když ale budeme potřebovat další generaci vakcín? Co se stane pak? A kdo to všechno zaplatí?“ ptá se Walenská.

Podle ní by takové otázky měly trápit každého občana Spojených států stejně jako každého politika ve Washingtonu. Vakcíny, které jsou pro zkrocení pandemie naprosto zásadní a klíčové, byly totiž podle Walenské vyvinuty za velkého finančního přispění z veřejných rozpočtů. Nyní je navíc vláda nakupuje v rozmezí od deseti do dvaceti dolarů za jednu dávku a opět z peněz daňových poplatníků.

David E. Mitchell, zakladatel neziskové organizace Patients for Affordable Drugs (Pacienti za dostupnost léků), upozornil, abychom pozorně naslouchali výrokům vrcholových manažerů farmaceutických společností, které vakcíny proti koronaviru už úspěšně dodávají na trh, neboť od regulátorů získaly oprávnění pro emergentní užití.

Dražší vakcíny zvýší výdaje na léky skoro o desetinu Mitchell ve svém textu publikovaném v listu The New York Times zmínil nedávný výrok finančního ředitele společnosti Pfizer Frankda D´Amelia. „Je zřejmé, že budeme muset zvýšit cenu. A samozřejmě, že čím větší objem vakcíny vyrobíme, tím nižší budou jednotkové náklady. Je tedy zřejmé, že zde existuje významná příležitost pro zvýšení marží, jakmile překonáme pandemii, ve které se nyní nacházíme,“ řekl D´Amelio. Obvyklá cena vakcín se podle Mitchella pohybuje mezi 150 a 175 dolary (v přepočtu asi 3300 až 3900 korun) za jednu dávku. Dodávku vakcín na neziskovém principu po dobu trvání pandemie…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Musil