Cela ve Věznici Kuřim, jak ji prezentuje web věznice. Foto: Vězeňská služba

Vězeň se bál covidu-19, neúspěšně se domáhal přerušení trestu

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost vězně, jenž se domáhal přerušení trestu kvůli rychlému šíření koronaviru ve věznicích. Poukazoval na svůj zdravotní stav, který by nemoc covid-19 mohla dále zhoršit. Justice mu ale nevyhověla, neuspěl ani u ústavních soudců.

Případem se původně zabýval Městský soud v Brně. Poukázal na to, že věznice v Česku přijaly řadu opatření proti šíření virového onemocnění a že nákaza by muži hrozila i na svobodě. Žádost o přerušení výkonu trestu proto soud označil za zcela nedůvodnou.

Vězeň neuspěl ani u Krajského soudu v Brně, který konstatoval, že vězeň sice trpí těžkým kardiovaskulárním onemocněním, ale jeho stav je stabilizovaný a může se léčit ve věznici.

V následné ústavní stížnosti muž poukazoval na údajné porušení práva na ochranu zdraví a práva na život. Tvrdil, že po náročné operaci mu nebyla umožněna lázeňská péče a že koronavirus jej vzhledem k jeho diagnóze ohrožuje na životě.

Ústavní soudci považovali stížnost za zjevně neopodstatněnou. Soudy podle něj dostatečně srozumitelně a racionálně vysvětlily, proč žádosti o přerušení výkonu trestu nevyhověly.

„Soudy nevyloučily vážný zdravotní stav stěžovatele, ani jeho obavu z nákazy současným vážným virovým onemocněním, ale dospěly k závěru, že všechna přijatá opatření jsou takového rázu, že riziko minimalizují a nedošlo tedy ke splnění podmínek pro přerušení výkonu trestu,“ stojí v usnesení.

Koronavirová pandemie výrazně ovlivnila život za zdmi českých věznic. K jejím dopadům patří omezení návštěv rodinných příslušníků vězňů, snížená zaměstnanost odsouzených i změněný režim vycházek a volnočasových aktivit. Zatímco loni v první vlně se počet pozitivních vězňů udával spíše v jednotkách, letos v únoru to byly vyšší stovky a nemoc se přes nastavená protiepidemická opatření postupně objevila ve všech věznicích.

(čtk)