Při přípravě novely zákona o potravinách nebyla podle Evropské komise dodržena legislativní pravidla. V praxi jej tedy nelze vymáhat. Pokud by se porušení zákazu dvojí kvality řešilo před soudem, musel by soud uplatnění zákona odmítnout, protože předpis nebyl notifikován. Foto: pixabay.com

Kvóty jsou nelegální, nelegitimní a nerealizovatelné, píší svorně velké profesní svazy poslancům

Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Svaz obchodu a cestovní ruchu ČR i Potravinářská komora a České sdružení pro značkové výrobky ve vzácné shodě apelují na poslance, aby do novely zákona o potravinách nevraceli povinné kvóty na prodej českých potravin v obchodech. Ty původně zákonodárci do normy doplnili na návrh SPD, senátoři je však opět vypustili. Novela se teď znovu vrací Sněmovny.

V pondělí opět usedají do svých lavic poslanci a velké profesní svazy bijí na poplach. Do Poslanecké sněmovny se totiž ze Senátu vrací návrh novely zákona o potravinách, z níž senátoři vypustili část zavádějící povinné kvóty na prodej českých potravin v obchodech.

Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Svaz obchodu a cestovní ruchu i Potravinářská komora a České sdružení pro značkové výrobky proto ve společném dopise ve vzácné shodě apelují na poslance, aby kvóty, které původně zákonodárci podpořili většinou koaličních hlasů s podporou poslanců KSČM a SPD, do novely nevraceli.

„Jde o nelegální, nelegitimní a nerealizovatelné opatření, které by poškodilo pověst České republiky a způsobilo obrovskou nejistotu na celém spotřebitelském trhu,“ píše se v dopise, který má Ekonomický deník k dispozici. „Žádáme Vás tedy znovu, abyste podpořili pozměňovací návrhy Senátu a finálně schválili novelizaci zákona o potravinách bez kvót,“ dodávají.

Kvóty problém neřeší

Do vládní novely se kvóty dostaly ve Sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD. Měly by se vztahovat na obchody s plochou nad 400 metrů čtverečních a na potraviny stanovené prováděcím předpisem. Podle předkladatelů se jedná o komodity, které se dají v ČR vyprodukovat. V mnoha případech v nich však ČR není ani zdaleka soběstačná.

„Kvóty by vedly k výraznému omezení konkurence na českém trhu, tedy i značnému omezení nabídky a zdražení výrobků pro spotřebitele. Česká republika není v mnoha segmentech potravin vůbec soběstačná a čeští potravináři nemohou sehnat dostatek surovin pro svou výrobu z tuzemska, což nelze změnit během pár měsíců,“ upozorňují v dopise svazy s odkazem na to, že zákon má začít platit již od ledna příštího roku.

„Jsme jednoznačně pro to, aby ČR systematicky a výrazně podporovala české zemědělce a potravináře, musí se tak však dít koncepčně a efektivně. Navrhujeme dále pracovat na cílených dotačních programech, zaměřit se na zvyšování efektivity, snižovat byrokratickou zátěž, realizovat mohutné marketingové kampaně a systematicky vzdělávat spotřebitele. To vše jsou vyzkoušené cesty i ze zahraničí,“ navrhují.

Hrozí odvetná opatření a mezinárodní ostuda

Svazy také připomínají, že kvóty jsou v rozporu s principy jednotného vnitřního evropského trhu. Na to své kolegy upozorňovali ještě v rámci druhého čtení normy i poslanci z výboru pro evropské záležitosti a ve svém dopise ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi (ČSSD) to potvrdil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Před jejich zavedením varovali ČR také velvyslanci několika evropských států, včetně našeho největšího obchodního partnera Německa.

„Kvóty by ohrozily export, na němž je česká ekonomika minimálně z 80 procent závislá. Nelze „ohradit“ republiku v jednom ekonomickém segmentu a v dalších segmentech bez následků těžit z volného trhu. Velmi pravděpodobně by na toto protekcionistické opatření recipročně reagovaly další členské země,“ obávají se svazy.

Navíc příslušné ustanovení o kvótách nebude z řady důvodů vymahatelné a realizovatelné. Určuje povinný podíl z prodejů, nikoliv nabídky, navíc objem prodejů definuje hmotností. A jak upozornili již dříve ve svém usnesení právě poslanci z výboru pro evropské záležitosti, norma s kvótami, které jsou překážkou pro vnitřní trh EU, by musela být podle unijních i domácích pravidel oznámena ostatním státům EU a Evropské komisi. Ti by ji s ohledem na výše řečené odmítly. Pokud by i tak vstoupila v platnost, byla by za těchto okolností soudně nevymahatelná.

„Celé je to bezprecedentní opatření, které by na trhu vyvolalo hlubokou právní nejistotu a enormní byrokratickou zátěž,“ tvrdí svazy. A zároveň připomínají, že proti kvótám se ohradil sám Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který by měl jeho dodržování kontrolovat. Podle něj je dané ustanovení neaplikovatelné.

„Případné schválení kvót by České republice přineslo jednoznačně mezinárodní ostudu. Navíc v době koronavirové krize, kdy naše země potřebuje mezinárodní spolupráci více než kdy jindy,“ apelují svazy v závěru dopisu.

Helena Sedláčková, Ekonomický deník

Přečtěte si také: Zákaz dvojí kvality zboží jako vládní priorita? Právě naopak, hrozí blamáž