Soudkyně měla řídit opilá, vezla dvě malé děti Reprofoto: Tv Nova

Podmínku soudkyně za alkohol za volantem bude řešit Městský soud v Praze

Odvoláním soudkyně ústeckého krajského soudu Markéty Lehké proti odsuzujícímu rozsudku za jízdu po vlivem alkoholu se bude zabývat Městský soud v Praze. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze. Dnes to řekla Kateřina Kolářová z Vrchního soudu v Praze.

Mostecký okresní soud potrestal Lehkou na konci ledna podmínkou, soudkyně se na místě odvolala, odmítla, že by řídila opilá. Odvolání měl řešit ústecký krajský soud, jehož byla Lehká místopředsedkyní. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) ji už dřív dočasně této funkce zbavila a podala na ni kárnou žalobu.

„Skutečnost, že obžalovaná je soudkyní, a dokonce členkou vedení soudu, který má o její vině rozhodovat v odvolacím řízení, je nepochybně takovým důležitým důvodem pro změnu místní příslušnosti, jaký má na mysli ustanovení § 25 trestního řádu,“ uvedla Kolářová. Při volbě toho, kterému ze soudů na stejné úrovni věc přidělí, přihlédl Vrchní soud v Praze k dopravní dosažitelnosti, personálnímu obsazení a zkušenostem s projednávanou problematikou, doplnila.

Hlídka Lehkou zastavila v prosinci 2019 poté, co sledovala její jízdu v Mostě. Při dechové zkoušce ženě policisté naměřili 1,8 promile alkoholu v 17:28. Po pěti minutách naměřená hodnota činila 1,75 promile. S krevním testem Lehká nejprve souhlasila, následně ho jednoznačně odmítla. U soudu řekla, že měla bromhexin a následně si stříkla stopangin. Znalec obžaloby zcela vyloučil, že by naměřené hodnoty byly způsobeny uvedenými léky. Lehké uložil soud zaplatit 150.000 korun a zakázal řízení všech motorových vozidel na dva roky.

(čtk)