Cela ve věznici Bělušice Foto: Vězeňská služba

400 vzbouřených vězňů: Policie navrhla obžalobu za vzpouru ve věznici Bělušice

Policie podala na státní zastupitelství návrh na obžalobu dvou mužů z Kladna ve věku 33 a 44 let obviněných kvůli loňské vzpouře vězňů v Bělušicích na Mostecku. České televizi to potvrdila mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková. Protesty vězňů na přelomu října a listopadu údajně vyvolaly nepodložené informace o nemoci covid-19. Mužům hrozí za trestný čin vzpoury zvýšení trestů o tři až deset let.

„Minulý týden policie uzavřela vyšetřování a podala na státní zastupitelství návrh na obžalobu dvou obviněných,“ uvedla Světláková. Protestů se účastnilo nejprve 200 vězňů, další den se k nim připojily další dvě stovky. Na místě tehdy zasahovala policie, která uzavřela přístupové trasy k věznici včetně obce Bělušice. Policisté tehdy údajně do obce nepouštěli nikoho kromě místních a dozorců z věznice.

Oba muži podle policistů v areálu věznice svým jednáním porušili základní povinnosti, které jim ukládá zákon o výkonu trestu odnětí svobody. Vězni jsou s povinnostmi seznamováni při nástupu do výkonu trestu.

Věznice Bělušice je věznice s ostrahou. Její kapacita je 578 míst, vyplývá z informací na webu Vězeňské služby ČR.

(čtk)