Jmenovací etapa soudců Foto: Pražský hrad

Prezident Zeman jmenoval nové soudce, poukázal na průměrný plat 140 tisíc korun

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval 51 nových soudců. Nahradí soudce, kteří odešli nebo odejdou z justice do konce letošního července. Návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), která se slavnostního aktu účastnila, v pondělí schválila vláda.

Mezi jmenovanými je 32 žen a 19 mužů. Nejvíce jich zamíří do obvodu pražského městského soudu a Krajského soudu v Ostravě. Věk kandidátů se pohybuje od 30 do 41 let. Převažují mezi nimi dosavadní asistenti soudců, kterých je 27. Justičních čekatelů navrhla ministryně 21. Soudit nově také budou advokátka, podnikový právník a exekutorský kandidát.

Zeman v proslovu k soudcům poukázal na průměrný plat soudců, který podle Benešové dosahuje 140.000 korun. „Ne, že bych vám to záviděl. Ale někdy se zamýšlím nad ukazatelem, který se uvádí v ekonomii. A to je poměr cena a výkon,“ řekl. „Já bych si velmi přál, aby výkon našich soudců byl takový, aby této ceně, tedy platu odpovídal. Ne vždy tomu tak je,“ dodal.

Zeman v proslovu k soudcům poukázal na průměrný plat soudců, který podle Benešové dosahuje 140.000 korun Foto: Pražský hrad

Zkritizoval v této souvislosti rozhodnutí soudu týkající se bývalého radního Jesenice u Prahy Martina Langa. Ten na sociální síti na adresu Zemana mimo jiné napsal, že „je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Justice případ postoupila do přestupkového řízení. Podle Zemana výzva k vraždě není něco, co lze hodnotit jako přestupek.

Seznam jmenovaných soudců je rozsáhlejší než obvykle. Loni prezident Zeman na návrh Benešové jmenoval ve třech vlnách – v únoru, červenci a prosinci – celkem 76 nových soudců obecných soudů.

Ministerstvo spravedlnosti v loňském roce avizovalo, že jmenování soudců omezí. Zdůvodňovalo to úbytkem nových věcí, které soudy vyřizují. V této souvislosti zmiňovalo pokles kriminality nebo uzavírání dohod o vině a trestu. „Vzhledem k tomu, že klesá kriminalita, uzavírají se dohody o vině a trestu, se domníváme, že je účinnější než plošně navyšovat počty soudců, posilovat soudní úseky. Jde o úseky, kde neklesá nápad, např. správní soudnictví a opatrovnictví. Budoucnost vidím především v navyšování počtu asistentů soudců a vyšších soudních úředníků,“ sdělila ministryně spravedlnosti .

Namísto 2818 tabulkových míst, které mělo pro soudy okresních a krajských soudů stanoveno loni, tak určilo letošní počet míst na 2640. Plánovaný počet soudců vyšších soudů zůstal stejný, tedy 245. S touto systemizací vyjádřili nesouhlas předsedové krajských soudů. Ministerstvo následně částečně ustoupilo a s předsedy soudů jedná o navyšování počtu soudců individuálně podle konkrétních potřeb jednotlivých soudů. „Dnešní jmenování nových soudců je důkazem, že s předsedy soudů jednáme. Nároky, které jsme uznali, jsme vyslyšeli. Není tedy pravda, že bychom chtěli stávající místa v rámci systemizace rušit,“ dodává Benešová.

Nově jmenovaní posílí řady svých kolegů okresních soudů v Berouně, Kladně, Kutné Hoře, Nymburce, Praze-východ, Praze-západ, Příbrami, Kroměříži, Brně, Ostravě, Karviné, Frýdku-Místku, Přerově, Olomouci, Klatovech, Domažlicích, Sokolově, Pardubicích, Hradci Králové, Ústí nad Labem, Děčíně, Liberci, Chomutově, Prachaticích, Písku, Táboře a Českém Krumlově. 

Jmenný seznam soudců najdete zde.

(čtk, epa)