Vnitro chce nově rozdělit rodinné příslušníky občanů EU na dvě kategorie Ilustrační foto: Pxhere

Rodinní příslušníci občanů EU mají být podle poslanců definováni přesněji

Sněmovna zřejmě v souvislosti s novým vydáváním dokladů pro občany zemí Evropské unie zpřesní okruh lidí, kteří budou považováni za jejich rodinné příslušníky. Vládní novela cizineckého zákona má oddělit nejbližší rodinu od lidí, kteří mají s občany států EU pouze volnější příbuzenské vazby. Dolní komora dnes novelu poslala do závěrečného kola schvalování.

Sněmovní bezpečnostní výbor doporučil v novele upravit řízení s cizinci, kteří žádají o přiznání postavení osoby bez státní příslušnosti. Měli by mít například uděleno právo pobytu na 90 dní. V souběžné novele azylového zákona výbor doporučil možnost vydávat namísto cestovního průkazu totožnosti evropský cestovní doklad pro návrat a zavést pravidla pro posouzení žádosti o cestovní povolení. O záměru Česká justice již dříve informovala.

Novela podle ministerstva vnitra reaguje zejména na unijní nařízení, aby průkazy totožnosti a vydávaná povolení k pobytu pro občany unie měly silnější zabezpečení. Některé doklady proto bude potřeba vyměnit. Předloha v souladu s dohodou o odchodu Velké Británie z EU také umožňuje další pobyt v Česku Britům, kteří tu budou oprávněně bydlet na konci letošního roku.

Česko doposud nerozlišovalo mezi rodinnými příslušníky, tedy manželi, dětmi či rodiči občana EU, a takzvanými oprávněnými osobami, což jsou například nesezdaní partneři nebo lidé závislí na péči občana EU. Obě skupiny měly stejná práva, což však podle vnitra není v jiných zemích běžné a není to ani opodstatněné. Do budoucna by tak měli pouze užší rodinní příslušníci mít nárok na pobytovou kartu k přechodnému pobytu a kartu trvalého pobytu.

Lidé z druhé skupiny budou mít podle návrhu sice pobyt v ČR snadnější než jiní cizinci, nebudou však mít automatické právo na vstup do Česka. Průkazy o pobytu ale dostanou na delší dobu a nebudou muset dokládat účel jejich pobývání v ČR. „Záměrem předkladatele u druhé kategorie bylo učinit takovou právní úpravu, která by v praxi nevedla ke zneužívání těchto pobytových institutů,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Cizinci, kteří v Česku již pobývají, si své současné postavení ponechají.

Poslanec KDU-ČSL Jan Čižinský se postavil mimo jiné proti zpřísnění pravidel pro nesezdané páry, kdy jeden z partnerů je cizincem, proti manželům. Evropské právo podle poslance sice zpřísnění umožňuje, ale neukládá. Vláda zpřísnění zdůvodnila tím, že v desítkách případů je současná úprava partnerského postavení zneužívána.

(čtk, epa)