Zástupci vlády Foto: Tiskový odbor Úřadu vlády

Advokáti: Vláda chce v tichosti legalizovat protiprávní poskytovatele právních služeb

Česká advokátní komora (ČAK) se dnes ostře ohradila proti novému nařízení vlády, které vnímá jako hrubé a zásadní porušení zákona o advokacii. Podle ní totiž vytváří vedle advokátů kategorii lidí, kteří budou moci poskytovat právní služby bez vzdělání, bez pojištění odpovědnosti za škodu či bez povinnosti mlčenlivosti. V prohlášení označila komora postup vlády za bezprecedentní a hodlá se bránit „ráznou odezvou“.

Vládní nařízení, které kabinet Andreje Babiše (ANO) schválil 10. května, se týká obsahových náplní jednotlivých živností. Účinné bude od letošního 1. července. Zavádí novou živnost nazvanou „poskytování služeb pro právnické osoby a svěřenské fondy“. Obsahem živnosti má být mimo jiné „jednání za klienta při řízení nebo provozování obchodní korporace, podnikatelského seskupení nebo jiného jim obdobného útvaru“ nebo „při zakládání nebo správě svěřenského fondu“.

Představenstvo ČAK uvedlo, že vláda dané nařízení schválila „v tichosti“ a bez jakékoliv konzultace s advokátní komorou. Krok vnímá jako útok na nezávislé postavení advokacie v celém justičním systému. Kabinet se podle ČAK snaží legalizovat protiprávní poskytovatele právních služeb.

Komora poukázala na to, že k poskytování zmíněných právních služeb bude stačit jen bezúhonnost a svéprávnost – vládní nařízení u těchto lidí nevyžaduje ani základní vzdělání. Podle ČAK také bude tyto lidi možné snadno ovládat prostřednictvím živnostenského úřadu i ostatních státních institucí.

„Advokacie se bude pokusu legalizovat porušení zákona o advokacii ostře a všemi legálními prostředky bránit,“ uvedlo představenstvo. Zákon o advokacii totiž podle něj vylučuje to, aby byly právní služby poskytovány podle živnostenského zákona.

„Nelze vyloučit, že jde o reakci na kritiku právní úrovně vládních opatření přijímaných v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19, kdy advokáti i jejich komora tvrdě hájili principy právního státu a nutnou ústavnost postupu moci výkonné,“ dodala k aktuálnímu vládnímu nařízení komora.

„Doufáme, že v naší snaze o zjednání nápravy nás všemi silami podpoří nejen advokáti, kteří si jako členové našeho stavu nepochybně uvědomují nebezpečnost tohoto přístupu státní moci, ale i zástupci dalších právnických profesí,“ uzavřela ČAK.

(čtk, epa)