Tomáš Podivínský Foto: David Sedlecký

Bývalý ministr Podivínský se stal náměstkem Benešové

Bývalý ministr životního prostředí Tomáš Podivínský se stal politickým náměstkem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Informoval o tom server Lidovky.cz. Ve funkci Podivínský nahradil Jana Kohouta, který je od května náměstkem ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). Server upozornil, že Podivínský je stejně jako Kohout spojencem prezidenta Miloše Zemana, Benešová je také v prezidentově poradním týmu.

„Tomáš Podivínský je kariérním diplomatem a bude pokračovat v již započaté a rozdělané práci po doktoru Kohoutovi. Jedná se zejména o přípravu předsednictví ČR v EU,“ sdělila serveru Benešová.

Podivínského jmenoval Zeman v roce 2013 ministrem životního prostředí v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Dříve působil na MŽP jako náměstek, před tím byl mimo jiné šéfem kanceláře lidoveckého ministra zahraničí Cyrila Svobody. V roce 2013 byl za KDU-ČSL zvolen do Sněmovny. Mandát ale později složil a mezi roky 2015 až 2020 byl českým velvyslancem v Berlíně.

Podivínského jméno se nedávno objevilo v souvislosti s informací, že vláda odvolala 21 českých velvyslanců a zároveň na většinu z těchto postů schválila v utajeném režimu nové kandidáty. Právě Podivínský by měl být novým velvyslancem ve Vídni. Původně mu bylo podle serveru nabídnuto místo velvyslance v Chorvatsku, kterým by se ale nakonec měl stát Milan Hovorka, jenž je od září 2015 ambasadorem v Indii.

(čtk)