Do mezirezortního připomínkového řízení míří návrh vyhlášky upravující odměny insolvenčních správců Foto: Pixabay

Formulář „Potvrzení k chráněnému účtu“ je nyní v elektronické podobě

Ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo formulář „Potvrzení k chráněnému účtu“, který dlužníkům zajistí vyplácení příjmů nebo pohledávek i z několika účtů na chráněný účet.  Dnes o tom informoval mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Nový interaktivní formulář je ke stažení zde.

Chráněný účet musí banka založit na žádost dlužníka zdarma, bezplatné je také vedení konta. Shromažďují se na něm peníze, které exekuci nepodléhají a které jsou určeny k uspokojování životních potřeb dlužníka a jeho rodiny. Dlužník může mít pouze jeden chráněný účet.

Podle občanského soudního řádu vystaví dlužník povinného z pohledávek na písemnou žádost soudu nebo povinnému potvrzení o čísle účtu, z nějž tyto pohledávky, mzdu, výživné nebo jiné příjmy vyplácí, a o dalších skutečnostech, které mají být podle zákona v potvrzení uvedeny. V potvrzení k chráněnému účtu dlužník z chráněného příjmu uvede údaje, které jsou aktuální ke dni vystavení tohoto potvrzení.

V případě, že ode dne vystavení potvrzení k chráněnému účtu do dne, kdy dlužníku z chráněného příjmu bude doručeno potvrzení, dojde ke změně účtu, z něhož jsou vypláceny pohledávky, mzda, výživné nebo jiné příjmy, je třeba neprodleně povinnému vystavit i bez žádosti aktualizované potvrzení k chráněnému účtu. V aktualizovaném potvrzení k chráněnému účtu dlužník z chráněného příjmu uvede všechny údaje, které má potvrzení k chráněnému účtu obsahovat, aktualizované ke dni vystavení tohoto potvrzení. Pokud jsou příslušné příjmy vypláceny z několika účtů, je třeba uvést v potvrzení k chráněnému účtu všechny tyto účty.

Získané potvrzení zašle dlužník exekutorovi nebo jinému orgánu, jenž nařídil exekuci platebního účtu a požádá jej, aby oznámil peněžnímu ústavu, který vede obstavený účet, číslo účtu, z něhož je vyplácen chráněný příjem, a číslo obstaveného účtu, z něhož bude na chráněný účet převáděn chráněný příjem. Pokud má dlužník na obstavený účet vedeno několik exekucí nařízených několika různými exekutory či orgány, může komunikovat s kterýmkoliv z nich dle výběru.

Česká národní banka na svých internetových stránkách 16. června 2021 uveřejnila informaci pro zájemce o chráněný účet, která se kromě jiného týká i postupu pro zřízení chráněného účtu.

(epa)