Musíme masivně investovat do přípravy na další pandemii, vybízejí země skupiny G20

Podle ministrů financí a centrálních bankéřů zemí skupiny G20 byl svět zcela nepřipraven na pandemii, která jej zasáhla před více než rokem a z níž se stále vzpamatovává. Aby se nic takového neopakovalo, bude nutné výrazně posílit investice směřující do zdravotnických systémů jednotlivých států.

„Jsme zcela nepřipraveni. Systém je zralý na selhání a také že selže,“ řekl bývalý singapurský ministr financí Tharman Shanmugaratnam, který je jedním z hlavních autorů zprávy, na níž odkazuje britský list Financial Times. Situace ovšem není ztracena a řešení prý existuje.

Vlády jednotlivých zemí budou muset výrazně navýšit investice do veřejného zdravotnictví, a to nad rámec současných výdajů. Podle zprávy lídrů skupiny G20 to bude zcela zásadní, protože v současné době jsou zdravotnické systémy „nebezpečně podfinancované“.

Autoři zprávy dokonce spočítali, kolik peněz bude zjednání nápravy stát. Vlády podle nich mají v příštích pěti letech investovat nejméně 75 miliard dolarů, aby dokázaly odvrátit budoucí pandemie, nebo alespoň předešly jejich následkům.

Plán, jak covid lokalizovat Zpráva je výsledkem průzkumu mezi řadou světových bankéřů, ekonomů i politiků, kterých se autoři dokumentu během letošního ledna ptali na to, co musí svět udělat, aby byl podobnými zdravotnickými krizemi méně zranitelný. Autoři zprávy počítají s tím, že do letošního října předloží konkrétní doporučení pro opatření, která by měla být vládami učiněna. Za bezprostřední úkol pak lídři skupiny G20 pro mezinárodní komunitu označili urychlení dodávek vakcín a dalších základních zdravotnických potřeb do zemí, které mají problém s jejich zajištěním. Dále je podle nich důležité připravit plán na to, jak z pandemie covidu udělat záležitost, která je víceméně lokální. Shanmugaratnam…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit