Igor Stříž Foto: Nejvyšší státní zastupitelství

Novým nejvyšším státním zástupcem bude Igor Stříž. Kvituje, že vláda vybrala kariérního žalobce

Nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, o jehož jmenování dnes rozhodla vláda, chce pokračovat ve směřování svého předchůdce Pavla Zemana, zejména v jeho nestrannosti a nezávislosti. Řekl to dnes poté, co jeho jmenování oznámila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Úřad řídil jakožto první náměstek už od 1. července, když Pavel Zeman ve funkci skončil. Oficiálně se Stříž funkce ujme v úterý.

Benešová popsala Stříže jako profesionála, který prošel všemi stupni státního zastupitelství. Má bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. „Byl doporučen i Unií státních zástupců, která mu dala kladné hodnocení a jednoznačné doporučení,“ řekla ministryně. Respektován je podle ní v soustavě soudnictví. Stříž bude mít v úterý tiskovou konferenci, na které sdělí své plány.

„Pan premiér, pokud vím, hlasoval rovněž pro,“ řekla dnes Benešová. Dřívější výhrady podle ní plynuly spíše z toho, že kandidáta neznal. „Byl mu představen, měli tu čest se poznat v minulých dnech a pokud vím, nemá v současné době výhrady žádné,“ doplnila ministryně.

„Jsem rád, že vláda konečně obsadila místo nejvyššího státního zástupce. Také jsem rád, že se přiklonila k zákonné úpravě a dlouholeté praxi, že nejvyšším státním zástupcem by měl být kariérní státní zástupce,“ řekl Stříž.

Podotkl, že o velké radosti ze jmenování se z jeho strany hovořit nedá. „O tuto funkci jsem nijak neusiloval, nešel jsem jí naproti, pouze jsem akceptoval návrh paní ministryně. Cítím jakousi zodpovědnost za funkci, kterou jsem dosud vykonával po boku Pavla Zemana. Je to dostatečný závazek, abych pokračoval v trendu, který Pavel Zeman nastolil,“ dodal čerstvě jmenovaný nejvyšší státní zástupce.

Uvedl, že funkci nehodlá vykonávat stejně jako jeho předchůdce, jde mu ale o udržení směřování Nejvyššího státního zastupitelství zejména v jeho nestrannosti a nezávislosti na vnějších vlivech. „To zůstává mou prioritou,“ řekl.

Stříž působí ve veřejné žalobě od roku 1986, nejprve jako právní čekatel, později vyšetřovatel a prokurátor u vojenské prokuratury. Od roku 1996 pracoval na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, v letech 1997 až 2007 byl náměstkem vrchního státního zástupce. Po nástupu Pavla Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce v roce 2011 se stal jeho náměstkem.

První místopředseda opoziční ODS Zbyněk Stanjura na twitteru volbu nového šéfa žalobců kritizoval. „Vojenských prokurátorů se báli i komunisté a lampasáci. Jeden z nich se dnes, 32 let po listopadu 1989, stal nejvyšším státním zástupcem. Po volbách ho odvoláme,“ uvedl.

Pavel Zeman svou rezignaci k 30. červnu oznámil v polovině května, mezi důvody zmínil i tlak ze strany Benešové. Ministryně jeho slova o tlaku odmítla.

Vizitka prvního náměstka nejvyššího státního zástupce Igora Stříže (56):

Datum narození: 15. září 1964

Vzdělání: vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (1986), získal titul JUDr.

Profesní kariéra: začínal jako čekatel u vojenské prokuratury, později byl vyšetřovatelem a vojenským prokurátorem (1986 až 1993); v roce 1994 se stal státním zástupcem Krajského státního zastupitelství v Ostravě, pracoval u pobočky v Olomouci, v letech 1996 až 2011 působil na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci, mezi roky 1997 a 2007 byl náměstkem; od roku 2011 je prvním náměstkem nejvyššího státního zástupce, v současnosti pod něj spadají odbor trestního řízení, odbor mimořádných opravných prostředků, odbor závažné hospodářské a finanční kriminality a mezinárodní odbor

– Před rokem 1989 byl Igor Stříž několik let členem KSČ. „Je zapotřebí zkoumat odbornou, tedy profesní zdatnost, ale i morální kvality. Musím říci, že v případě pana náměstka Stříže nemám pochybnosti ani o jedné z těchto složek,“ řekl ke Střížově předlistopadovému angažmá v řadách komunistické strany ale i vojenské prokuratury odcházející nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

– Když v roce 2012 časopis Týden upozornil na jeho působení u obávané předlistopadové vojenské prokuratury, odmítl Stříž, že by se v té době dopouštěl nějakých pochybení. „Ve své profesní kariéře jsem postupoval vždy přísně podle zákona a platné judikatury a rozhodně odmítám, že by mé současné působení u státního zastupitelství mohlo být jakkoli zpochybňováno v důsledku mé profesní minulosti,“ řekl před devíti lety Stříž týdeníku.

– V minulosti na sebe Stříž upozornil také v souvislosti s kauzou stíhání někdejšího lidoveckého vicepremiéra Jiřího Čunka, když protestoval proti jeho zastavení. Jako náměstek olomouckého vrchního žalobce Iva Ištvana podal v roce 2007 demisi poté, co Ištvana tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (tehdy ODS) na návrh šéfky NSZ Renaty Vesecké kvůli kauze Čunek odvolal. Ištvan se kvůli odvolání obrátil na soud, se žalobou uspěl a do funkce olomouckého vrchního žalobce se v lednu 2011 vrátil.

– Stříž už se ale náměstkem v Olomouci znovu nestal, na začátku roku 2011 byl totiž novým šéfem Nejvyššího státního zastupitelství jmenován Pavel Zeman, který po několika dnech odvolal náměstky bývalé nejvyšší státní zástupkyně Vesecké. Na jeho návrh pak ministr spravedlnosti Pospíšil jmenoval 6. ledna 2011 na jejich pozice právě Stříže a Stanislava Mečla.

(čtk, epa)