Předsedkyně polského Nejvyššího soudu Foto: Tadeusz Novy

Šéfka polského nejvyššího soudu vyzvala k úpravě disciplinárního režimu soudců

Předsedkyně polského nejvyššího soudu Malgorzata Manowská požádala polského prezidenta, premiéra a vedení parlamentu, aby upravili sporný disciplinární systém pro soudce a ukončili tak současný spor s Evropskou unií. Informovala o tom dnes agentura PAP, podle níž Manowská v dopise adresovaném nejdůležitějším představitelům země uvedla, že disciplinární režim soudců je paralyzovaný. Prezident změny připustil.

Soudkyně politiky vyzvala ke změně zákona, která by umožnila „efektivní“ fungování disciplinárního režimu polských soudců, jenž by nevyvolával pochyby. „Bez ohledu na možné dalekosáhlé finanční důsledky, které kvůli neuposlechnutí rozsudků Soudního dvora EU Polsku hrozí, upozorňuji na faktickou paralýzu systému disciplinární odpovědnosti soudců,“ píše podle listu Gazeta Wyborcza Manowská v dopise s tím, že situace trvá rok a v poslední době se zhoršila.

Prezident Andrzej Duda dnes pro agenturu PAP připustil, že disciplinární režim polských soudců bude nejspíše potřebovat úpravy. „Vše nasvědčuje tomu, že budeme potřebovat legislativní změny,“ uvedl prezident v reakci na slova Manowské o paralýze disciplinárního systému.

Média v předchozích dnech informovala o tom, že na 3500 polských soudců a prokurátorů podepsalo výzvu, ve které žádají polské úřady, aby se řídily rozhodnutím Soudního dvora EU a zastavily činnost sporné disciplinární komory polského nejvyššího soudu.

Soudní dvůr EU v polovině července dospěl k závěru, že existují pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti komory, která vede se soudci kárná řízení. Vyzval Varšavu k nápravě. EU Polsku pohrozila finančními postihy, pokud tak neučiní. Varšava zatím žádné kroky v souladu s rozhodnutím soudu nepodnikla, napsala ve čtvrtek agentura AP.

Naopak polský ústavní soud krátce před rozhodnutím Soudního dvora EU shledal, že dřívější předběžná opatření, kterými unijní soud nařídil přerušit práci zmíněné komory, odporují polské ústavě. Premiér Mateusz Morawiecki nicméně podle AP minulý týden nevyloučil možnost revize sporné disciplinární komory, jelikož podle něj nesplnila všechna očekávání.

Případ disciplinární komory je součástí širšího sporu, který již několik let vede Brusel s Varšavou o soudní reformu. Ta má podle polské vlády zvýšit efektivnost soudů a zbavit je pozůstatků komunismu. Kritici reformě vyčítají, že posiluje politický vliv současné vlády na justici a omezuje nezávislost soudů.

(čtk)