Krajský soud v Brně Foto: Eva Paseková

Výběrová komise doporučila na šéfa brněnského krajského soudu Čečotku

Na post předsedy Krajského soudu v Brně doporučila výběrová komise současného místopředsedu tohoto soudu Milana Čečotku. Místo se uvolní k letošnímu 1. říjnu, kdy stávajícímu šéfovi brněnského krajského soudu Milanu Bořkovi vyprší sedmiletý mandát.

O post projevili zájem tři muži – vedle Čečotky také předseda břeclavského okresního soudu Přemysl Klas a Milan Jakubíček, který je pověřený výkonem funkce místopředsedy brněnského městského soudu. Pohovory před výběrovou komisí, jejíž členy určila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), se uskutečnily dnes.

Z Čečotkova profesního životopisu vyplývá, že právnickou fakultu vystudoval v 80. letech a v roce 1989 složil justiční zkoušku, přičemž čekatelem byl právě u brněnského krajského soudu. Poté pracoval u Okresního soudu v Břeclavi a od listopadu 1993 se vrátil do Brna na krajský soud, kde je nyní místopředsedou pro občanskoprávní úsek.

Benešová vyhlásila konkurz v dubnu. Uchazeč o funkci musel být soudcem s nejméně osmiletou praxí a při pohovoru prokázat odborné, organizační i řídící schopnosti.

Podle zákona o soudech a soudcích jmenuje předsedu krajského soudu prezident republiky, a to na návrh ministra spravedlnosti. Loni prezident Miloš Zeman jmenoval na základě návrhu Benešové pět nových šéfů krajských soudů – do Ústí nad Labem Lenku Ceplovou, do Českých Budějovic Martinu Flanderovou, do Hradce Králové Vladimíra Lanžhotského, do Plzně Alexandra Krysla a k pražskému městskému soudu Jaroslavu Pokornou.

(čtk)