H-System. Reprofoto: ČT

H-System: Návrhem na zabrání areálu v Rabyni se bude opět zabývat obvodní soud

Obvodní soud pro Prahu 2 se bude muset znovu zabývat návrhem státního zástupce na zabrání areálu v Rabyni u Slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Na počátku června návrh zamítl, usnesení ale na základě stížnosti žalobce zrušil odvolací pražský městský soud.

Vyplývá to ze soudní databáze. Areál v roce 2005 získal v dražbě podnikatel Luděk Fabinger, státní zástupce tvrdí, že aukce byla zinscenovaná.

Podle žalobce získal Fabinger areál nelegálně. Nemovitost totiž byla obstavená policií a měla připadnout poškozeným klientům vytunelovaného H-Systemu. Kvůli podezřelé dražbě čelil Fabinger trestnímu stíhání, které bylo kvůli promlčení zastaveno. Areál žalobce považuje za výnos z trestné činnosti. Pozemky byly vydraženy za 29 milionů korun, podle odhadů však byla hodnota areálu více než 60 milionů korun.

Soudkyně Daniela Reifová v červnu uvedla, že Smetka pozemky vlastnil ještě v době, kdy ke kauze H-system nedošlo, z jeho strany tak šlo pouze o „zašantročení“ vlastního majetku. Nezpochybnila ale, že se Smetka snažil zajistit odklon svého majetku spřízněným osobám, aby se vyhnul hrazení škody poškozeným v kauze H-system. Maření výkonu úředního rozhodnutí, z něhož byl Fabinger obviněn, zase podle soudkyně není majetkovým trestným činem, o výnosu z trestné činnosti se tak také nedá hovořit.

Podle Reifové se také neprokázalo, že by Fabinger nenabyl majetek v dobré víře, zároveň by podle ní bylo nesprávné Fabingerovi pozemky brát, když za ně zaplatil skoro 30 milionů a došlo tak k „adekvátní náhradě za pozemky“.

Obvodní soud se případem zabýval poněkolikáté. Nejprve návrh zamítl, po zrušení rozhodnutí odvolacím soudem Reifová v říjnu 2018 rozhodla o zabrání areálu. Tehdy uvedla, že právě jednání exekutora Daniela Týče, který areál Fabingerovi prodal, mohlo naplnit znaky trestného činu. Nejvyšší soud ale rozhodnutí zrušil, podle Reifové zaujal k Týčově činnosti stanovisko, že se exekutor žádného trestného činu nedopustil. Týč byl kvůli aukci obviněn, i jeho stíhání ale bylo zastaveno.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetku soudy poslaly na 12 let do vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

(čtk)