Jedním z témat bylo očkování proti nemoci Covid-19 Foto: Pxhere

Soud ve Štrasburku zamítl stížnost 672 francouzských hasičů na povinné očkování

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dnes zamítl stížnost 672 francouzských profesionálních i dobrovolných hasičů na povinné očkování proti covidu-19, které se na jejich profesi ve Francii bude od září vztahovat. Pokud vakcinaci odmítnou, nesmí chodit do práce a hrozí jim pozastavení platu. Rozhodnutí o předběžném opatření dnes soud zveřejnil na svých stránkách.

Soud uvedl, že na požadavek hasičů se nevztahuje článek 39, podle něhož by podstupovali „reálné riziko nenapravitelných škod“. O stížnosti, která byla soudu doručena 19. srpna, rozhodoval sedmičlenný senát.

Ve Francii je očkování proti covidu-19 povinné pro zdravotníky od srpna, na hasiče se začne vztahovat 15. září. Povinnost podle stěžovatelů porušuje jejich „právo na život“ a „právo na respektování soukromého a rodinného života“.

Po soudu žádali pozastavení povinnosti nechat se očkovat a také návazných trestů – pozastavení výkonu profese a platu – které jim hrozí. Francie příslušný zákon schválila 5. srpna v rámci boje s pandemií covidu-19.

Ve Francii působí 253.000 hasičů. Podle odhadu hasičských odborů má očkování přibližně 65 až 70 procent z nich, tedy zhruba stejný podíl jako u celé francouzské populace, píše Le Monde.

(čtk, epa)