Expremiér Robert Fico Foto: SMER

Ať jsou zvrácenosti na Slovensku mementem pro český národ, vzkázal Fico. Vyzval Komisi, aby zasáhla proti rozvracení právního státu

Slovenská strana SMER-SD uspořádala tiskovou konferenci výhradně pro česká média. Upozorňuje na to, že Slovensko v poslední době zažívá kolaps právního státu a ochrany lidských práv. Slovenský expremiér Rober Fico vyzval Evropskou komisi, aby se po Polsku a Maďarsku zabývala také Slovenskem.

„Pokud by na Slovensku šlo jen o tradiční opozičně-vládní soupeření, neměli bychom důvod sáhnout po takovéto netradiční formě komunikaci s veřejností a jinými členskými státy Evropské unie,“ vysvětlil v úvodu tiskové konference Robert Fico.

Podle něj je Slovensko svědkem zmanipulovaných politických procesů a hrubého zneužívání trestního práva na politické cíle v duchu 50. let minulého století. Vládnou zde lidé, kteří by neváhali použít i výjimečné tresty proti opozici a jejím představitelům, pokud by je měli v trestním zákoníku k dispozici. Mediální scéna o tomto odmítá o tomto státním terorismu informovat.

Ctěte také: Soud na Slovensku potrestal 14 lety vězení bývalého elitního prokurátora

„Slovensko je vzorovým příkladem toho, co se stane, když se k moci dostanou nezkušení a nevzdělaní lidé s pochybnou minulostí. Nejenže se neštítí použít trestní právo a manipulovat s ním, ale doslova rozvrátili celý stát. V průběhu jednoho roku zvýšili veřejný dluh ze 48 na více než šedesát procent a v roce 2022 budou muset konsolidovat veřejné finance tak, že budou muset někde najít 8 miliard eur,“ uvedl Robert Fico.

Dále řekl, že Evropská rada může na návrh jedné třetiny členských států nebo Evropské komise jednomyslně rozhodnout o existenci závažného nebo přetrvávajícího porušení hodnot, na kterých je Evropská unie založena. Jde kromě jiného o úctu k právnímu státu a respektování lidských práv. Na Slovensku se podle něj nerespektuje ani jedno, a proto očekává, že se bude Evropská komise situací na Slovensku zaobírat.

„Pokud Evropskou komisi zajímá obyčejný legislativní proces v Maďarsku nebo Polsku, musí ji zajímat i zavírání nevinných lidí z čistě politických důvodů. Vyzývám proto Evropskou komisi, aby začala konat proti vládě Slovenska za to, že rozvrací právní stát a porušuje lidská práva. Jinou cestu nemáme,“ uvedl Robert Fico.

(ede)