Místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk Foto: Tiskový odbor Pražského hradu

Místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk: Nic takového jako levná a kvalitní justice neexistuje

Tuzemská justice je podfinancována. Vidět je to podle místopředsedy Nejvyššího soudu Petra Šuka prakticky všude, kam se podíváme. „Je třeba jasně říci, že nic takového, jako levná a kvalitní justice, neexistuje. Chceme-li mít dobrou a moderní justici 21. století, bude to něco stát,“ řekl v rozhovoru pro časopis Soudce. Podle Šuka je také důležité, aby justice veřejně v médiích více prezentovala své úspěchy.

Šuk už při nedávné návštěvě poslanců ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny v Brně poukázal na některé z problémů, s nimiž se justice dlouhodobě potýká, jako je např. nedostatečný rozpočet, nízké platy zaměstnanců soudů, nedořešené zajištění informačních technologií či potřebu posílení asistentů a vyšších soudních úředníků na řadě soudů. 

Místopředseda Nejvyššího soudu se v rozhovoru také vyjádřil k nové systemizaci, respektive snížení počtu soudců. „Pravidla, z nichž současná systemizace vychází, neposkytují – eufemisticky řečeno – relevantní data, na jejichž základě by bylo možné určit, kolik soudců a na jakých soudech má Česká republika mít. Jinak řečeno, současná systemizace stojí podle mne takříkajíc „na vodě“. Jde přitom o komplexní problém, zahrnující nejen skladbu a množství nápadu, ale i další otázky. Potřebný počet soudců se bude lišit v závislosti na tom, zda a kolik mají soudci asistentů, jaké a jak kvalitní mají technické vybavení, jak složitá či naopak jednoduchá jsou procesní pravidla, jak vypadá tzv. justiční mapa apod.,“ řekl Šuk při rozhovoru se soudkyní Krajského soudu v Praze Šárkou Hájkovou. Nelze podle něj snižovat počty soudců „od stolu“ jen na základě toho, že na soudech klesá nápad.

Celý rozhovor najdete zde.

Šuk také nedávno převzal vedení rekodifikační komise pro civilní řád soudní. „Naše komise je nyní na začátku svého působení. Předně se pokusí napravit absenci jakékoliv analýzy stávajícího stavu. Současně se podíváme do těch zemí, kde procesní právo relativně nedávno zmodernizovali, abychom načerpali inspiraci i jinde než v Rakousku a neobjevovali Ameriku,“ řekl časopisu Soudce. Pracovní skupina by měla v následujícím období projít návrh věcného záměru, který připravil původní tým pod vedením Petra Lavického. 

Tvorba nového civilního kodexu bude úkolem pro novou vlády. Ta současná ani ty předchozí nebyly přes početné sliby schopné procesní řád ani předložit ke schválení do legislativního procesu.

Eva Paseková