NSS řeší výhrady k opatřením ministerstva zdravotnictví Foto: Pixabay

NSS už dostal přes dvě stovky návrhů na zrušení covidových opatření

Počet návrhů, které Nejvyšší správní soud (NSS) dostává v nové „pandemické“ agendě, už překročil dvě stovky. K dnešku je jich 206, z toho 157 vyřízených, řekla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Přezkoumávání opatření, které vydává ministerstvo zdravotnictví na základě pandemického zákona, je zároveň pro NSS velkou zátěží.

Novela soudního řádu správního, do budoucna uvažované změny tzv. soudní mapy či zatíženost Nejvyššího správního soudu. To jsou jen některá z témat, o nichž hovořili soudci Nejvyššího správního soudu s poslanci ústavně právního výboru. Při setkání se mluvilo také o přezkumu mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, který v posledních měsících největší možnou měrou zaměstnává soudce a je příčinou prodloužení doby řízení o kasačních stížnostech.

Soud agendu řeší podle zákona přednostně. V desítkách případů zpětně konstatoval nezákonnost opatření nebo jejich částí, případně opatření rovnou rušil, pokud v době rozhodování ještě zůstávala v platnosti.

Důvodem zásahů bývá nejčastěji nedostatečné odůvodnění nebo chybějící zákonné oprávnění pro zvolený způsob regulace. Opakovaně soud také kritizoval ministerstvo zdravotnictví za to, že bez srozumitelného vysvětlení neklade laboratorně prokázané protilátky na roveň očkování nebo imunitě z prodělaného covidu-19.

(čtk)