Také v případě třetí stěžovatelky došel ombudsman k závěru, že úřad pochybil Foto: Pixabay

Ombudsman: Úřady chybně rušily neobsazená místa zaměstnanců na mateřské

Některé úřady podle veřejného ochránce práv Stanislava Křečka pochybily, když rušily neobsazená místa zaměstnanců na mateřské a rodičovské dovolené. Dopustily se tím diskriminace. Ombudsman o tom dnes informoval na svém webu.

Na ombudsmana se obrátily tři stěžovatelky, které pracovaly na ministerstvech. Jejich místa úřady zrušily jako neobsazená v době, kdy do práce kvůli péči o děti nechodily. Podle závěrů ombudsmana praxe, kdy byla na základě takzvané systemizace na rok 2019 na služebních úřadech neobsazená místa rušena, přičemž jako neobsazená se počítala i místa zaměstnanců čerpajících mateřskou a rodičovskou dovolenou, byla vůči státním zaměstnancům v souvislosti s jejich rodičovstvím nepřímo diskriminační.

Zatímco v případě první stěžovatelky se nepodařilo prokázat, že by zrušení jejího služebního místa souviselo s jejím rodičovstvím, diskriminaci v tomto smyslu potvrdilo podle ombudsmana šetření u druhé ze stěžovatelek. Jednalo se o zaměstnankyni ministerstva vnitra.

Ombudsman uvedl, že podle vyjádření tehdejšího státního tajemníka na ministerstvu vnitra se místa zaměstnanců, čerpajících mateřskou a rodičovskou dovolenou, jako neobsazená posuzovala na základě pokynu ministerstva financí. Podle ombudsmana se tímto ministerstvo financí dopustilo diskriminace ve formě pokynu. Ministerstvo financí však podle ombudsmana informaci poskytnutou státním tajemníkem popřelo.

Také v případě třetí stěžovatelky došel ombudsman k závěru, že úřad pochybil. V tomto případě se jednalo o ministerstvo průmyslu a obchodu. Chybou bylo podle ombudsmana, že ministerstvo zastavilo řízení o převedení stěžovatelky na jiné služební místo v době, kdy byla kvůli čerpání mateřské dovolené mimo výkon služby .

Ombudsman uvedl, že státní tajemníci na ministerstvu vnitra a ministerstvu průmyslu a obchodu zaslali po obdržení jeho závěrečného stanoviska druhé a třetí stěžovatelce omluvu. V ní podle Křečka slíbili, že se stěžovatelkám pokusí najít jiné vhodné služební místo tak, aby ihned po ukončení rodičovské dovolené mohly pokračovat ve výkonu služby.

Náměstek pro státní službu podle ombudsmana také rozeslal pokyn služebním úřadům pro přístup k zaměstnancům na mateřské či rodičovské dovolené, jejichž místo úřady v mezidobí zrušily. Přislíbil také změnu metodických pokynů tak, aby se situace v budoucnu zmíněná chyba neopakovala.

(čtk)