Generální ředitel Vězeňské služby Simon Michailidis Foto: Eva Paseková

Šéf Vězeňské služby Dohnal končí, nahradí ho náměstek Michailidis

Dlouholetý generální ředitel Vězeňské služby (VS) Petr Dohnal končí v čele bezpečnostního sboru. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jmenuje na jeho místo Dohnalova dosavadního náměstka Simona Michailidise, který se funkce ujme od pátku. VS o tom dnes informovala na webu s tím, že Dohnal o uvolnění ze služebního poměru požádal a bude u sboru nadále působit jako civilní náměstek.

„Změna na pozici generálního ředitele Vězeňské služby ČR zajistí stabilitu a kontinuitu ve vedení tohoto bezpečnostního sboru. Postupujeme v souladu se zákonem, pan náměstek byl v příslušné třídě, a splňuje tak zákonné požadavky, proto nebylo potřeba konat výběrové řízení na uvolněnou pozici,“ uvedla k tomu Benešová. Doplnila, že Dohnal funkci zastával i v nelehkém období pandemie, a proto jeho rozhodnutí rozumí.

Brigádní generál Michailidis je jedním ze tří Dohnalových náměstků, v gesci má vzdělávání a odborné zacházení. U sboru působí 28 let. Dohnal se stane jeho náměstkem pro zdravotnictví a správní činnosti.

Michailidis vystudoval Husitskou teologickou fakultu Univerzity Karlovy. U VS začínal jako strážný v opavské vazební věznici. Později byl dozorcem ve Stráži pod Ralskem, kde se v roce 2010 stal ředitelem. O šest let později přešel na generální ředitelství. Dlouhodobě se zabývá zaměstnáváním odsouzených, programy vzdělávání zaměstnanců a příslušníků bezpečnostního sboru, vzděláváním vězňů v rámci středního odborného učiliště nebo spoluprací s neziskovým sektorem.

Generální ředitel Vězeňské služby ČR brigádní generál Mgr. Petr Dohnal Foto: VS

V ředitelské funkci bude Michailidis v nejbližší době řešit dostavbu detenčního ústavu v areálu pankrácké věznice, s jehož otevřením VS počítá na začátku příštího roku. V prvním pololetí roku 2022 plánuje sbor také rozšíření kapacit ve věznici Světlá nad Sázavou.

Podle zákona o Vězeňské službě jejího generálního ředitele jmenuje i odvolává ministr spravedlnosti, kterému ředitel odpovídá za činnost VS. Funkční období šéfa bezpečnostního sboru je pětileté, mandát nesmí tentýž člověk opakovat více než dvakrát za sebou.

Generálporučík Dohnal se stal nejdéle sloužícím šéfem VS od doby jejího vzniku. Ve funkci byl od prosince 2012, mandát by mu tak vypršel na sklonku příštího roku. V dubnu 2014 jej odvolala tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) s argumentem, že byla nespokojená s jeho přístupem k ministerské kontrole. Na jeho místo dosadila Pavla Ondráška, Dohnal se ale proti odvolání úspěšně ubránil u soudu.

Dohnal, který vystudoval psychologii, nastoupil k VS na počátku 90. let. Působil v pankrácké věznici – nejprve jako strážný, poté vedl oddělení prevence a stížností a následně i celou instituci. Potom se přesunul na generální ředitelství.

Kdo je Simon Michailidis?

Datum narození: 7. června 1969

Současná funkce: náměstek generálního ředitele Vězeňské služby ČR pro vzdělávání a odborné zacházení (od 2016)

Vzdělání: vystudoval Husitskou teologickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (1998 až 2003)

Praxe: kariéru zahájil v květnu 1993 jako strážný a krátce poté dozorce II. třídy ve Věznici Opava, o rok později nastoupil jako dozorce I. třídy ve Věznici Stráž pod Ralskem; v roce 1998 se ve Stráži pod Ralskem stal radou oddělení prevence a stížností, následně vedoucím oddělení prevence a stížností; v letech 2003 až 2010 byl prvním zástupcem ředitele věznice a v letech 2010 až 2016 ředitelem Věznice Stráž pod Ralskem; v roce 2016 odešel na Generální ředitelství Vězeňské služby ČR, kde byl jmenován náměstkem generálního ředitele pro vzdělávání a odborné zacházení

Ostatní:

– Michailidis je nyní brigádním generálem, do této hodnosti ho povýšil v květnu 2017 prezident Miloš Zeman, který zároveň povýšil do vyšší generálské hodnosti Michailidisova nadřízeného, nyní končícího ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Vláda oba představitele Vězeňské služby navrhovala povýšit již v říjnu 2016, Zeman ale návrhu nevyhověl. Důvod neuvedl, podle spekulací to bylo kvůli postoji tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána při návštěvě dalajlamy. Pelikán, který povýšení navrhl, v říjnu 2016 otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta a dalších ústavních činitelů v souvislosti s návštěvou tibetského duchovního vůdce.

– V průběhu dlouholetého působení u Vězeňské služby ČR byl Michailidis odměněn řadou ocenění za výsledky výkonu služby a za vysoké nasazení při plnění služebních úkolů. Získal medaile a plakety Vězeňské služby ČR, zejména za mimořádné a dlouholeté zásluhy při rozvoji humanizace a demokratizace českého vězeňství.

Přehled generálních ředitelů Vězeňské služby ČR:

Zdeněk Karabec, 1993 – 1995

Jiří Malý, 1995 – 1999

Kamila Meclová, 1999 – 2005

Luděk Kula, 2005 – 2010

Jiří Tregler, 2010 – 2012

Pavel Dohnal, 2012 – 2014

Pavel Ondrášek, 2014 – 2016

Pavel Dohnal, 2016 – 2021

Simon Michailidis, od 2021

(čtk)