Prezident Miloš Zeman na poslední veřejné fotografii v Lánech Foto: Pražský hrad

Ovčáček: Zeman z nemocnice jmenoval předsedu brněnského krajského soudu Čečotku

Prezident Miloš Zeman jmenoval předsedu brněnského krajského soudu Milana Čečotku. Sedmileté funkční období mu začne ve středu. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Jmenování musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident je od neděle v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). O jeho zdravotním stavu nejsou bližší informace, což vyvolalo spekulace, zda je prezident schopen zastávat svůj úřad.

Podle Ovčáčka prezident Čečotku jmenoval na základě návrhu ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Z informací České justice vyplývá, že jmenovací akt byl na úterý naplánován již minulý týden a Zeman tehdy také podepsal jmenovací dekret, dnes ho novému předsedovi kancléř Vratislav Mynář pouze předal na Pražském hradě..

Návrh na jmenování v pondělí schválila vláda, která se tak ztotožnila se závěry výběrové komise. Ta zasedala v červenci a vybírala ze tří kandidátů, devětapadesátiletý Čečotka od ní získal nejvíce bodů. Dosavadnímu šéfovi brněnského krajského soudu Milanu Bořkovi vypršel mandát k letošnímu 1. říjnu.

Čečotka působí v justici nepřetržitě od roku 1988, začínal jako čekatel právě u brněnského krajského soudu. Poté pracoval jako soudce u Okresního soudu v Břeclavi a od listopadu 1993 se vrátil do Brna na krajský soud, kde je nyní místopředsedou pro občanskoprávní úsek.

Zeman byl v neděli po poledni převezen do ÚVN na pracoviště intenzivní medicíny. Důvodem náhlé hospitalizace byly podle prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke v pondělí ČTK řekla, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný.

Mluvčí prezidenta v pátek uvedl, že prezident je nemocen dva týdny. Na doporučení Zavorala proto Zeman v pátek hlasoval ve volbách přímo na zámku v Lánech a zrušil nedělní účast v televizní debatě. V neděli po převozu Zemana do nemocnice hradní mluvčí uvedl, že prezidentova hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. Dodal, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. Podle mluvčí ÚVN stanovuje léčebný plán lékařské konzilium nemocnice složené ze specialistů na Zemanovy dílčí zdravotní problémy.

(čtk, epa)