Šalomoun v roce 2018 kandidoval jako nestraník za Piráty do Senátu Foto: Michal Šalomoun

Piráti začnou hlasovat o nominaci Šalomouna na ministra pro legislativu

Celostátní fórum Pirátů dnes začne hlasovat o rozhodnutí vedení strany nominovat advokáta Michala Šalomouna do funkce ministra pro legislativu, který povede i Legislativní radu vlády. Zbývající kandidáty strana schválila na jaře před představením vládního týmu koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN), takže se o nich znovu rozhodovat nebude. Hlasování, do kterého se mohou zapojit všichni členové strany, potrvá do pondělního večera.

Seznam ministrů předal ve středu prezidentovi Miloši Zemanovi kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS). Vedle Šalomouna mají Piráty v kabinetu zastupovat předseda strany Ivan Bartoš, který bude vicepremiérem pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj, a bývalý poslanec Jan Lipavský, který by měl stanout v čele diplomacie. Lipavský je podle médií ministrem, kterého plánuje Zeman „vetovat“, Fiala však na své nominaci trvá.

Bartoš i Lipavský jsou součástí vládního týmu, který představili Piráti a STAN v předvolební kampani. Šalomoun musí absolvovat hlasování, protože se mezi kandidáty dostal až v posledním týdnu poté, co se nominace vzdal šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Ten svým krokem reagoval na debatu straníků o kumulaci funkcí.

Šalomoun není členem strany, ale už dříve za Piráty kandidoval. Je advokátem se specializací na autorské právo v umění, externě vyučuje na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Politické funkce v současnosti nezastává, v letech 2010 až 2014 byl jako nestraník zastupitelem Třebíče zvoleným za Věci veřejné.

(čtk)