Hlavní líčení v případu soudce Elischera Foto: Eva Paseková

Soud potrestal Elischera devíti lety vězení, je viněn z ovlivňování řízení

Pražský městský soud dnes potrestal devíti lety vězení soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a nadržování. Obžaloba tvrdí, že soudce bral úplatky od vietnamské komunity, která chtěla ovlivnit rozhodování v některých odvolacích řízeních o drogové kriminalitě. Elischer to popírá. Dnešní rozhodnutí není pravomocné, případným odvoláním by se zabýval Vrchní soud v Olomouci.

„Máme za to, že provedeným dokazováním byl skutkový děj prokázán,“ uvedla předsedkyně trestního senátu Veronika Cukerová. Podle ní se prokázalo, že Elischer přijal úplatek a porušoval zákon o soudech a soudcích. Kromě trestu vězení uložila Cukerová Elischerovi peněžitý trest milion korun, další milion mu má podle verdiktu propadnout.

Elischer podle obžaloby od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyena Quoce Hunga, který je odděleně stíhán jako uprchlý. V neveřejných rejstřících pro něj údajně lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům podle státního zástupce Vladimíra Pazourka zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu, a v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“. Ke stěžejním důkazům patří odposlechy.

Cukerová konstatovala, že ačkoli měl Elischer z pozice soudce možnost významně ovlivnit rozhodnutí odvolacího senátu, v němž působil, nelze rozsudky, jež senát vynesl, považovat za nezákonné. Šlo totiž vždy o rozhodnutí celého odvolacího senátu, ne samotného Elischera.

Podle Elischerovy advokátky Lucie Kýčkové lze předpokládat, že se její klient proti rozsudku odvolá. „Nejsem ztotožněna s tím, že (rozsudek) označuje rozhodnutí za zákonná a na straně druhé zpochybňuje senátní rozhodnutí jako takové. Mám za to, že i to odůvodnění, které tu dnes verbálně padlo, není v souladu s tím, jaké byly důkazy a jak byly provedeny, zejména pokud jde o výslechy soudců vrchního soudu. Na straně jedné fakticky tvrdí, že můj klient aktivně ovlivňoval, na straně druhé tvrdí, že k tomu fakticky ani docházet nemohlo,“ uvedla Kýčková.

Státní zástupce novinářům po vyhlášení rozsudku také řekl, že zváží podání odvolání. Pro Elischera požadoval 11 let vězení. „Ve vztahu k výroku o trestu zvážím podání opravného prostředku. Tresty, které byly uloženy, jsou nižší než tresty, které jsem navrhoval ve své závěrečné řeči,“ uvedl Pazourek.

Elischerovi, který od svého zadržení nesmí soudit a pobírá polovinu platu, hrozí až dvanáctileté vězení. Dnešního vyhlášení rozsudku se nezúčastnil.

Vedle Elischera soud potrestal i dvě ženy vietnamského původu, které údajně poskytly úplatek za své příbuzné, a dva jejich krajany, kteří se podle obžaloby na zprostředkování úplatků podíleli. Třem z nich uložil podmíněné tresty, jednoho poslal na tři roky do vězení. Jednoho z obžalovaných také soud potrestal peněžitým trestem 200.000 korun.

Elischer v minulosti odmítl, že by jeho práci ovlivnily peníze nebo jakýkoliv člověk. Připustil, že Hungovi skutečně obstarával informace, nicméně podotkl, že v mnoha případech šlo o informace veřejné. Stejně tak přiznal, že za jednoho z obžalovaných sám zpracoval dodatek k odvolání. Vyzdvihl ale, že prověrka všech jeho spisů, kterou nařídil předseda vrchního soudu, nezjistila nic mimořádného.

Vinu dříve u soudu odmítli i další obžalovaní, pouze Mac Van Nhat, který je doktorem práv, přiznal, že Hungovi předal peníze na ovlivnění výše trestu obžalovaného Vietnamce, jehož pak soudil Elischer. Podle Nhatova právníka šlo o ojedinělý exces ve snaze pomoci příbuznému.

(čtk)