Pieta za oběti v Bohumíně Foto: Tadeáš Bednarz

Doživotí je nejpřísnější trest v ČR, odpykávají si jej čtyři desítky lidí

Doživotní vězení je nejpřísnější trest, který český právní řád zná, soudy jej v naprosté většině případů ukládají za zvláště surové vraždy. Podle statistiky vězeňské služby si v roce 2020 doživotí v českých věznicích odpykávalo 44 lidí, z toho tři ženy. Krajský soud v Ostravě potvrdil tento týden za vraždu 11 lidí doživotí pro žháře z Bohumína.

Letos přibyli dva odsouzení na doživotí. Za dvojnásobnou vraždu si v dubnu tento trest vyslechl Karel Šťovíček, který loni v létě uškrtil na Semilsku dvě ženy. Obžalovaný i státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání. Dnes Krajský soud v Ostravě potvrdil za vraždu 11 lidí doživotí pro žháře z Bohumína. Obviněný s žalobcem uzavřel dohodu, soud ji schválil.

-Téměř všichni odsouzení k doživotí zůstávají ve vězení. Z vězení se dostali tři odsouzení na doživotí. Letos v říjnu byl propuštěn z vězení Robert Tempel, který ve věznicích strávil zhruba 20 let. Tempel dostal doživotí za dvojnásobnou vraždu v roce 2001. Zproštěn obžaloby z vraždy byl pro nedostatek důkazů po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého Ústavního soudu (ÚS). Prvním propuštěným odsouzeným na doživotí byl Jiří Kajínek, který si odpykával doživotí za dvojnásobnou vraždu a jemuž v květnu 2017 udělil milost prezident Miloš Zeman. Kajínek byl propuštěn po 23 letech strávených ve vězení. Druhým byl František Müller, kterého k doživotí odsoudila německá justice za účast na pokusu o loupežnou vraždu klenotníka v Německu v roce 1995. Mezi českými odsouzenci na doživotí byl výjimkou – on sám nikoho nezabil, klenotník útok s vážnými následky přežil. V srpnu 2018 byl Müller podmínečně propuštěn po odpykání 20 let.

Několik doživotně odsouzených spáchalo za mřížemi sebevraždu. Například v září 2010 takzvaný lesní vrah Viktor Kalivoda, který si odpykával doživotí za vraždu tří lidí v roce 2005. V srpnu 2016 zemřel vlastní rukou ve věznici ve Valdicích na Jičínsku Lumír Moric, který byl na doživotí odsouzen za podíl na loupežné vraždě manželského páru z Bohumína na Karvinsku. V lednu 2018 ve stejné věznici spáchal sebevraždu Američan Kevin Dahlgren, odsouzený na doživotí za čtyřnásobnou vraždu. Dahlgren zabil v květnu 2013 v brněnské městské části Ivanovice své vzdálené příbuzné.

Vynesením doživotních trestů skončila řada nejznámějších českých kriminálních případů po roce 1989. Dostal jej například hlavní vykonavatel orlických vražd, které se staly v první polovině 90. let minulého století, Ludvík Černý. Těl tří z pěti obětí se tehdy pachatelé pokusili zbavit v Orlické přehradě, Černý, který se nechal přejmenovat na Zámečníka, opakovaně marně žádal o podmínečné propuštění. Do konce života mají být za mřížemi i Petr Zelenka, který zavraždil heparinem nejméně sedm lidí, nebo bývalí manželé Jaroslav a Dana Stodolovi, kteří zavraždili osm seniorů.

Dana Stodolová je jednou ze tří žen, které byly v ČR odsouzeny na doživotí, rozsudek si vyslechla v roce 2004. Krátce po ní poslal pražský městský soud na doživotí do vězení Jaroslavu Fabiánovou, a to za vraždu dvou mužů, kterou spáchala v roce 2003. V květnu 2012 pak Krajský soud v Hradci Králové uložil doživotí ženě, která v září 2011 zavraždila v Širokém Dole na Svitavsku své čtyři děti. Doživotní trest si v minulosti v českých věznicích odpykávala ještě Miroslava Kukacková, potrestaná v Německu za to, že nechala ze zištných důvodů zavraždit svého německého manžela. Zemřela v dubnu 2008 ve věku 80 let.

Z řady lidí odsouzených k doživotním trestům za vraždy se poněkud vymykají rozsudky nad Tomášem Křepelou a Rudolfem Fianem, které v květnu 2014 Krajský soud ve Zlíně poslal na doživotí do vězení za obecné ohrožení. Křepela a Fian byli hlavními míchači směsi kontaminované metanolem, která sloužila k výrobě pančovaného alkoholu. Pravomocný rozsudek zmiňuje nejméně 117 lidí otrávených směsí, kterou vyrobili, z nichž nejméně 38 zemřelo. Křepela i Fian se proti rozsudku postupně odvolávali až v Ústavnímu soudu, i ten ale jejich stížnosti nakonec odmítl.

Nejdéle si trest odpykává Zdeněk Vocásek, dvojnásobný vrah, který jen těsně unikl trestu smrti. Nyní šedesátiletý muž v roce 1987 pro majetkový zisk ubil invalidního důchodce a o tři měsíce později kvůli loupeži zavraždil dalšího starého muže. Soud mu za to v roce 1988 uložil trest smrti, oběsit ho měli v prosinci 1989. Po pádu komunistického režimu ale byl absolutní trest zrušen a Vocáskovi bylo místo něj vyměřeno doživotí. Ve vězení je tak již 34 let. Vocásek, který se za mřížemi stal údajně hluboce věřícím člověkem, opakovaně žádal o podmínečné propuštění, soudy ho ale pustit na svobodu odmítly.

(čtk, epa)