Tomáš Podivínský Foto: David Sedlecký

Náměstek Podivínský končí na ministerstvu spravedlnosti

Politický náměstek Tomáš Podivínský končí na Ministerstvu spravedlnosti. České justici to potvrdil nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek. „Dnes jsem ho odvolal, ale nebylo v tom nic osobního. Je to ale jediná možnost, jak si sem vzít některé lidi co nejdříve,“ uvedl s tím, že jeho místo obsadí v nejbližší době.

Kariéra Podivínského byla v minulosti spjata s Milošem Zemanem. Ten ho v roce 2013 prosadil do funkce ministra životního prostředí. Později díky Zemanovu souhlasu vycestoval na post českého velvyslance v Německu. Na ministerstvo spravedlnosti jej přivedla Marie Benešová, která hledala náhradu za Jana Kohouta, který post jejího politického náměstka zastával před Podivínským.

Vláda podle Blažka musí nejdříve schválit novou systemizaci. Na resortu by měli fungovat dva političtí náměstci. Jeden za ODS a TOP 09 a druhý za STAN a Piráty.

Změny se podle Blažka na ministerstvu nebudou týkat ekonomických oddělení a v pozici náměstkyně sekce dohledu a justice zůstane Klára Cetlová. Nový ministr by také rád zřídil pozici náměstka pro zahraničí a Evropskou unii. „Nejen kvůli našemu předsednictví, ale také bych byl rád, aby se věnoval vztahům s Polskem a Maďarskem,“ řekl Blažek v obsáhlém rozhovoru pro Českou justici, který vyjde již v úterý.

Eva Paseková, Petr Dimun