Solar "přetáhl" půlhodinovou pauzu na oběd přibližně o 40 minut a odpoledne mu na pracovišti při dechové kontrole dvakrát naměřili více než 1,5 promile Foto: Pxhere

Ostravská státní zástupkyně, která řídila opilá, skončila ve funkci

Státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Ostravě (KSZ) Petra Tittková skončila ke konci letošního září ve funkci. Byla totiž pravomocně odsouzena za trestný čin řízení pod vlivem návykové látky. Tittková v dubnu minulého roku spáchala dopravní nehodu ve stavu těžké opilosti.

Tittkovou shledal v květnu letošního roku vinou z řízení pod vlivem návykové látky Okresní soud v Ostravě, který jí uložil trest 12 měsíců odnětí svobody s podmíněným odkladem. Odvolání na konci září zamítl Krajský soud v Ostravě.

Tittková požití alkoholu nezapírala, u soudu se za své jednání omluvila. Popsala, že po alkoholu sáhla v důsledku stresu, neboť se bála o zdraví svého blízkého rodinného příslušníka. „Udělala jsem velkou chybu, psychicky jsem nezvládla tehdejší situaci s koronavirem a nouzovým stavem,“ vypověděla plačící žalobkyně s tím, že její osmdesátiletý otec jí osudné ráno řekl, že se necítí dobře a má teplotu. V kanceláři se pak napila vodky, kterou měla ve skříni. Od nehody prý abstinuje a vyhledala odbornou pomoc.

Na Tittkovou podal dvě kárné žaloby vedoucí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan. První z nich, za požití alkoholu na pracovišti, projednal v prosinci kárný senát NSS, který schválil dohodu v podobě snížení platu o 20 % na 10 měsíců. Senát přihlédl především k dobrým hodnocením práce Tittkové jejími nadřízenými. Konstatoval také, že z judikatury Nejvyššího soudu vyplývá, že samotné požití alkoholu na pracovišti nemusí automaticky znamenat okamžité ukončení pracovního poměru a musí se vždy přihlížet ke všem okolnostem.

Projednávání té druhé, která byla spojena s řízením motorového vozidla ve stavu toto činnost vylučujícím, kárný senát přerušil. A to právě s ohledem na probíhající trestní řízení. Toto kárné řízení nyní kárný senát zastavil.

Pro státní zástupkyni Tittkovou to nebylo první kárné řízení, v němž hrál roli alkohol. Dopravní nehodu pod vlivem způsobila již v roce 2005. Tehdy jí ovšem kárný senát Nejvyššího soudu potrestal snížení platu. Je ovšem třeba zdůraznit, že během dalších 15 let nebyl s Tittkovou žádný problém a její nadřízení její práci hodnotili velmi pozitivně.

Petr Dimun