Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech Foto: Pražský hrad

Prezident Zeman má jmenovat nové soudce 15. prosince v Lánech

Prezident republiky Miloš Zeman má zbytek poslední etapy jmenování soudců uskutečnit 15. prosince na zámku v Lánech. České justici to potvrdilo Ministerstvo spravedlnosti (MSp) a také mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. „Jmenování soudců se plánuje na 15.12. na zámku v Lánech,“ reagoval na dotaz. Při ceremonii 50 soudců složí do rukou prezidenta soudcovský slib. Jmenovací dekrety všech soudců již Zeman podle Pražského hradu podepsal během pobytu v Ústřední vojenské nemocnici.

Návrh na jmenování padesáti nových soudců schválila na podzim vláda Andreje Babiše. Jmenovací dekrety Zeman podle webu Pražského hradu podepsal natřikrát 11., 15. a 17. listopadu. 

Předsedové soudů i kandidáti na jmenování soudcem či soudkyní si mohou konečně oddechnout, Zeman nyní stanovil termín pro jmenování nových soudců a soudkyň. „Jmenování soudců by se mělo uskutečnit podle našich informací 15. prosince,“ sdělil České justici mluvčí MSp Vladimír Řepka.

Jakkoliv je zámek v Lánech netradičním místem pro takový akt, není to v novodobé historii českého státu poprvé, co zde převzali někteří soudci jmenovací dekrety. Dělo se tak výjimečně i za jiných prezidentů, především z důvodu nemoci hlavy státu, i v minulosti. Ohledně toho, zda jmenování nových soudců letos ještě proběhne, panovaly přitom v justici obavy. Důvodem bylo, že by většina z navržených kandidátů musela projít novým systémem výběru, který začne platit od příštího roku. Nejhlasitěji zazněly na nedávném sněmu Soudcovské unie.

Ministerstvo obavy soudců klidnilo, ve věci se však angažovala ministryně Benešová, která absolvovala několik schůzek s hradními úředníky mj. právě za účelem řešení této situace.

Benešová nominovala na funkce soudců obecných soudů 28 žen a 22 mužů. Nejvíce nováčků – 17 – mají získat obvodní soudy v hlavním městě, jedna další kandidátka pak míří k pražskému městskému soudu. K soudům spadajícím pod středočeský krajský soud a pod Krajský soud v Ostravě má přibýt po osmi soudcích. Čtyři posily jsou určené pro okresní soudy v působnosti Krajského soudu v Ústí nad Labem, po třech nováčcích mají získat soudy pod Krajským soudem v Hradci Králové, Českých Budějovicích, Plzni a Brně.

Eva Paseková, Petr Dimun