Antonín Stanislav na snímku s premiérem Petrem Fialou Foto: ODS

Antonín Stanislav se vrací na ministerstvo, bude politickým náměstkem

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek jmenoval dalšího politického náměstka. Vedle Radomíra Daňhela jím bude Antonín Stanislav, který na Ministerstvu spravedlnosti v minulosti již sedm let působil. Funkce se ujal k 1. lednu. Novou ředitelkou Kabinetu se stala Martina Kováříková.

Mgr. Antonín Stanislav, Ph.D. na Ministerstvu spravedlnosti pracoval jako vedoucí oddělení, ředitel odboru, koordinátor legislativní a justiční sekce v letech 2010-17. Z ministerstva odešel po neshodách s exministrem Robertem Pelikánem, který na něj dokonce podal kárnou žalobu. Podle kárného návrhu si měl za sepsání návrhu na oddlužení účtovat dvakrát víc, než povoluje zákon. „Zde mohu konstatovat, že kárný senát vyslovil v této otázce, shodně jako v případě ostatních kárným žalobcem vytýkaných skutků, že klient neporušil žádnou povinnost stanovenou zákonem či stavovským předpisem,“ uvedla tehdy právní zástupkyně Stanislava Pavla Ježáková.

Stanislav od začátku odmítal, že by si řekl o více peněz, než ukládá zákon a hájil se tím, že klientovi za úplatu pomohl s řešením závazků a až o několik měsíců později mu sepsal návrh na oddlužení za 4000 korun. Odmítl i to, že by nemohl být advokátem a zároveň ředitelem domova důchodců, kde působí až dosud.

Profesní životopis Antonína Stanislava najdete pod tímto odkazem.

Mgr. Martina Kováříková pro Ministerstvo spravedlnosti pracovala průběžně od roku 1995. V letech 2007-09 a 2010-13 zde vedla kancelář ministra.

Prvním politickým náměstkem Blažek již jmenoval Radomíra Daňhela.

Eva Paseková