Někdejší ředitel insolvenčního odboru ministerstva spravedlnosti Antonín Stanislav Foto: archiv

Bývalý šéf insolvencí ministerstva spravedlnosti Stanislav byl zproštěn kárné žaloby, kterou podal Pelikán

Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán neuspěl s kárnou žalobou na bývalého ředitele insolvenčního odboru Ministerstva spravedlnosti Antonína Stanislava. Kárný senát České advokátní komory (ČAK) ho dnes zprostil obžaloby v plném rozsahu. „Ano, byl jsem zproštěn,“ reagoval Stanislav pro Českou justici a odkázal na svou advokátku. Podle kárného návrhu si měl za sepsání návrhu na oddlužení účtovat dvakrát víc, než povoluje zákon.

Rozhodnutí zatím není pravomocné a ministerstvo se proti němu může odvolat. „Další kroky Ministerstvo spravedlnosti oznámí, jakmile obdržíme vyhotovený písemný rozsudek,“ reagoval mluvčí Vladimír Řepka.
Do písemného vyhotovení odůvodnění nebude bližší informace z kárného řízení sdělovat ani advokátní komora. „Mohu jen potvrdit, že dnes jednání kárného senátu ve věci JUDr. A. Stanislava probíhalo,“ uvedla mluvčí Komory Iva Chaloupková.

Advokátka Stanislava uvedla, že nezákonné účtování za sepis oddlužení se u kárného senátu neprokázalo. „Zde mohu konstatovat, že kárný senát vyslovil v této otázce, shodně
jako v případě ostatních kárným žalobcem vytýkaných skutků, že klient neporušil žádnou povinnost stanovenou zákonem či stavovským předpisem,“ reagovala Pavla Ježáková.
Další podrobnosti sdělovat nechtěla. „Kárný senát mého klienta zprostil kárné žaloby v celém jejím rozsahu, rozhodnutí však prozatím není v právní moci. Protože celé kárné řízení bylo pro mého klienta velmi nepříjemné a rovněž z důvodu neveřejnosti tohoto řízení, nebudeme v současné chvíli uvádět žádné podrobnosti,“ dodala advokátka.

Kromě příliš vysoké částky za sepsání návrhu na osobní bankrot Pelikán Stanislava kárně žaloval za to, že v návrhu údajně neuvedl dlužníkovy nemovitosti. „Mohlo dojít k zamítnutí návrhu na povolení oddlužení z důvodu nepoctivého záměru dlužníka,“ řekla téměř před rokem pro Radiožurnál tehdejší mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.
Současně dodala, že při prověřování Stanislava bylo navíc zjištěno, že advokát přes rok vykonává vedle advokacie činnost údajně neslučitelnou s jejím výkonem, konkrétně je ředitelem Domova důchodců Tmavý Důl na Trutnovsku a vedle toho zasedá v jedné z pracovních komisí legislativní rady vlády.

Stanislav od začátku odmítal, že by si řekl o více peněz, než ukládá zákon a hájil se tím, že klientovi za úplatu pomohl s řešením závazků a až o několik měsíců později mu sepsal návrh na oddlužení za 4000 korun. Odmítl i to, že by nemohl být advokátem a zároveň ředitelem domova důchodců.

Pelikán žádal vyškrtnutí svého někdejšího podřízeného ze seznamu advokátů. „Jsme přesvědčeni, že člověk, který vědomě a úmyslně porušuje zákon, nemá mezi advokáty co dělat,“ podotkl tehdejší ministr. Stanislav z ministerstva, kde šéfoval insolvenčnímu odboru, neodcházel v roce 2016 dobrém a o důvodu jeho odchodu kolovalo mnoho spekulací. Vedení resortu je ale nikdy nekomentovalo.

Eva Paseková, Jan Hrbáček