Náměstek Jeroným Tejc s exministryní Marií Benešovou Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti bude mít sedm náměstků, Tejc odchází

Ministerstvo spravedlnosti bude mít nově sedm náměstků. Vedle nové sekce mezinárodní a evropské spolupráce vznikla opět sekce pro vězeňství. Aktuálně již na ministerstvu působí i dva „političtí“ náměstci – Radomír Daňhel a Antonín Stanislav. Podle informací České justice z ministerstva naopak odchází dosavadní náměstek Jeroným Tejc.

Ministerstvo mělo před reorganizací čtyři sekce: ekonomickou, pro legislativu, justiční a pro boj s korupcí. Posledně jmenovaná sekce, kterou vedl Jeroným Tejc, měla na starosti ještě vězeňství a agendu odškodňování. Ještě před příchodem Pavla Blažka rezignoval ekonomický náměstek Zbyněk Spousta. Reorganizací byly zrušeny sekce legislativní a pro boj s korupcí. Obtížnou agendu odškodňování a korupci bude mít na starosti nová sekce koordinace tvorby právních předpisů a prevence korupce. V této sekci bude i klíčová ministerská legislativa.

V čele sekce dohledu a justice zůstává náměstkyně Klára Cetlová. Do její odpovědnosti spadá mj. i znalecká agenda, kde existují dlouhodobě neřešené problémy a setrvale podceňovaná oblast dohledu, kde ministerstvo postrádá klíčové kompetence.

Čtěte také: Antonín Stanislav se vrací na ministerstvo, bude politickým náměstkem

Petr Dimun