Kornasová se po vyhraném sporu vrátila do funkce okresní žalobkyně Foto: archiv

Případ vedoucí žalobkyně Kornasové: Ministerstvo podalo kasační stížnost

Ministerstvo spravedlnosti (MSp) podalo kasační stížnost proti rozhodnutí Městského soudu v Praze (MS), kterým bylo zrušeno odvolání Tamary Kornasové z funkce vedoucí ostravských okresních žalobců. České justici to bez bližších podrobností sdělil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Právní zástupce Kornasové Pavel Uhl se chce nejdříve se stížnostní seznámit.

Tamara Kornasová byla z funkce vedoucí státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Ostravě (OSZ) odvolána po poměrně dlouhém správním řízení v roce 2018. Návrh podávala ještě tehdejší vedoucí Krajského státního zastupitelství v Ostravě (KSZ) Zlatuše Andělová. Kornasová totiž podle ní neplnila řádně vedoucí funkci. Jak se však posléze ukázalo až u civilních soudů, které rozhodovaly o žalobě, kterou Kornasová podala na stát, byla vedoucí žalobkyně terčem bossingu a šikany. A to s cílem jí výkon vedoucí funkce znesnadnit či dokonce znemožnit.

Odvolací soud navíc konstatoval, že se na celém problém podepsalo i to, že ačkoliv o něm věděly nadřízené složky, neřešily jej. „Odvolací soud považuje za případný i argument žalobkyně, že k věci přistoupila i opakovaně vyjádřená nevůle ze strany vyšších složek soustavy státního zastupitelství s tímto problémem, který byl zbytkem soustavy celkem jasně vnímán, cokoli činit,“ konstatuje se v odůvodnění rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě. Jak totiž vyplynulo z dokazování, o velmi nestandardních poměrech v ostravské soustavě státního zastupitelství vědělo jak vedení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ), tak Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ).

MS v Praze nejdříve zamítl žalobu Kornasové na rozhodnutí o jejím odvolání, toto však zrušil na podzim minulého roku Nejvyšší správní soud (NSS) a MS letos v lednu naopak žalobě vyhověl. 13. ledna se Kornasová opět ujala funkce vedoucí OSZ v Ostravě.

Petr Dimun