Vojáci Armády ČR - Ilustrační foto: Ministerstvo obrany

Soud se postavil na stranu vojáků, kteří žádají zpětně mzdu za pohovotost

Nejvyšší správní soud (NSS) se postavil na stranu vojáků letecké záchranné služby, kteří zpětně požadují náhradu ušlé mzdy. Na jeden z rozsudků v sérii obdobných sporů dnes soud upozornil v tiskové zprávě. Konkrétně jde o spor mezi vojákem z povolání a jeho útvarem, který se týkal služební pohotovosti a plnění úkolů letecké záchranné služby (LZS) a pátrací služby (SAR) u vrtulníkové letky v Plzni-Líních. Voják se domáhal doplacení platu za služební pohotovost. NSS zamítl kasační stížnost velitele vzdušných sil.

Nejvyšší instance dala za pravdu vojákovi v tom, že ve sporném období vykonával práci ve 24hodinových směnách, které však byly účelově rozdělené na 12 hodin výkonu služby přes den a 12 hodin služební pohotovosti v noci. Náplň však byla podobná. Podle soudního rozhodnutí tak pilotovi náleží za čas označený jako služební pohotovost plat, a to včetně případných příplatků.

NSS podle soudkyně Lenky Kaniové nepochybuje o tom, že rozdělení bylo čistě formální a účelové, zřejmě vedené snahou o finanční úsporu, případně vynucené dlouhodobou personální poddimenzovanosti letky. Soud podle ní nemůže vyloučit, že vojáci podstatnou část doby označené jako služební pohotovost nevykonávali žádné úkoly a že se kupříkladu mohli věnovat odpočinku.

„To však nic nemění na skutečnosti, že to byli pouze a výlučně oni, kdo museli být stále připraveni vykonávat činnost, která je náplní služby LZS a SAR, stejně jako v době od 7:00 do 19:00. Přitom doba ke vzletu vrtulníku činila čtyři minuty přes den a deset minut v noci pro vrtulník LZS, deset minut v jakoukoliv denní dobu pak pro vrtulník SAR,“ uvedla Kaniová.

Nejvyšší správní soud eviduje k dnešku okolo 40 obdobných kasačních stížností. Přibližně o deseti z nich už rozhodl.

(čtk)