Bývalý krasobruslař René Novotný Foto: PRO Sport

Soud zamítl žalobu krasobruslaře Novotného kvůli vyškrtnutí z kandidátky hnutí ANO

Městský soud v Praze (MS) zamítl na konci minulého týdne žalobu bývalého mistra světa v krasobruslení René Novotného na Ministerstvo vnitra ČR (MV) kvůli jeho vyškrtnutí z kandidátky hnutí ANO před minulými volbami do Poslanecké sněmovny. Podle soudu se Krajský úřad Jihomoravského kraje nedopustil nezákonného zásahu, když akceptoval odvolání z kandidátky hnutí ANO jeho volebním zmocněncem.

Bývalý šampion v krasobruslení René Novotný kandidoval na 20. místě kandidátky hnutí ANO v Jihomoravském kraji. Jen několik dnů před volbami byl však volebním zmocněncem hnutí odvolán z kandidátky s tím, že v kampani měl Novotný vylepit vlastní billboardy.

Novotný se bránil žalobou na ochranu před nezákonným zásahem, kterou směřoval proti postupu Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Státní volební komisi a Ministerstvu vnitra ČR. Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) však odmítl žalobu projednávat, neboť vzhledem k charakteru žaloby byl příslušným MS v Praze.

MS v Praze v aktuálním rozhodnutí dospěl k závěru, že postup úřadů byl zákonný, když pouze provedly podle zákona to, k čemu dospěl volební zmocněnec hnutí. „V posuzovaném případě došlo k odvolání žalobce z kandidátní listiny politickým hnutím prostřednictvím volebního zmocněnce a nebylo na místě, aby krajský úřad prováděl vlastní šetření, zda se tak stalo v souladu s vůlí zastoupeného hnutí, a to právě proto, že jej k tomu zákonná úprava nijak nezmocňuje a pokud by tak krajský úřad učinil, přesáhl by svou kompetenci danou zákonnou úpravou. Námitky žalobce poukazem na Stanovy hnutí ANO 2011 jsou proto zcela irelevantní,“ konstatuje se v rozhodnutí MS v Praze. Podle soudu není ani povinností úřadů o tomto kroku kandidáta informovat.

 Soud zároveň upozornil, že se Novotný mýlí v názoru, že jedinou formou obrany proti takovému kroku je žaloba na ochranu před nezákonným zásahem. To vyplývá i z judikatury volebních senátů, kterou v usnesení o postoupení z října minulého roku zmínil i NSS. Ten upozornil, že pokud by k odvolání kandidáta došlo nezákonně, mohlo by se to projevit až při zjišťování výsledků hlasování a pak by bylo možné uplatnit námitku v řízení o neplatnosti voleb, hlasování nebo volby kandidáta, k čemuž je příslušný již NSS.

Petr Dimun