Zezulovi a Skalickému za loupež a poškození cizí věci hrozilo pět až 12 let vězení Ilustrační foto: Vězeňská služba

Krajský soud rozhodl o propuštění mužů odsouzených za loupež v Uherském Hradišti

Zlínský krajský soud dnes odpoledne rozhodl o propuštění Miloše Zezuly a Martina Skalického z vězení. Informaci dnes potvrdila mluvčí krajského soudu Klára Belkovová. Muži si odpykávali tresty na osm a pět let za loupež v klenotnictví v Uherském Hradišti z roku 2015. V úterý Ústavní soud (ÚS) vyhověl jejich stížnostem, krajský soud tedy bude muset případ znovu otevřít. Jeho původní verdikt stál zejména na pachových stopách, jinak důkazy chyběly, svědkové nebyli schopní pachatele identifikovat. Oba odsouzení vinu popírají. Podle obhájců dnes odpoledne oba muži věznici opustili.

„Rozhodnutí krajského soudu je pravomocné. Vězeňská služba o tom ví. Soud už poslal příkaz k propuštění obou obžalovaných z výkonu trestu,“ řekla ČTK po 15:30 mluvčí.

Podle Zezulova obhájce Michaela Bartončíka opustil jeho klient věznici v Rapoticích na Třebíčsku dnes odpoledne. „Jsem velmi rád, že Ústavní soud rozhodl tak, jak rozhodl. Podstata kauzy spočívala v jednom, že identita pachatelů trestného činu se opírala pouze o jediný podpůrný důkaz, a to byly pachové stopy, které ještě navíc byly provedeny v rozporu s tehdy platnými pravidly,“ řekl Bartončík. Podle obhájce Filipa Opatřila, který zastupoval Skalického, by jeho klient měl být z brněnské věznice propuštěn dnes okolo 16:30.

Muže poslal krajský soud za loupež do vězení v únoru 2019, jeho rozhodnutí později potvrdily i olomoucký vrchní soud a Nejvyšší soud. Rozsudek je po zásahu ÚS zrušený. Justice tedy musela rozhodovat, zda muži půjdou na svobodu, nebo zůstanou ve vazbě. Dnešní zasedání soudu bylo neveřejné.

Krajský soud podle ústavních soudců musí při opětovném projednání kauzy znovu vyhodnotit důkazy, případně doplnit dokazování. Pokud ani poté nedosáhne „praktické jistoty“ o vině Zezuly a Skalického, bude nutné oba zprostit obžaloby s ohledem na zásadu presumpce neviny, plyne z nálezu ÚS.

Pachatelé ke klenotnictví přijeli 8. září 2015 na motocyklu, jeden měl zbraň. Šperky za více než 1,2 milionu korun se ale útočníkům s kuklami na hlavách nepodařilo odnést. Zabránili tomu dva kolemjdoucí, kteří utrpěli těžká zranění. Jednoho postřelili lupiči do nohy, druhého zranily střepy z rozbitých skleněných dveří prodejny. Lupiči na místě nechali tašku se šperky, šroubovák a páčidlo a odjeli na motocyklu.

Zezulovi a Skalickému za loupež a poškození cizí věci hrozilo pět až 12 let vězení. Usvědčovaly je zejména pachové stopy z místa činu. Podle ústavních stížností se rozsudek vedle pachové identifikace neopírá o žádný uzavřený řetězec nepřímých důkazů. Ústavní soudci v minulosti opakovaně akceptovali pachové stopy jako nepřímý nebo podpůrný důkaz, zdůraznili však, že nemají být jediným podkladem pro uznání viny.

Zatímco se ÚS zabýval stížnostmi, žádali oba odsouzení o obnovu řízení. Justice jim nevyhověla.

(čtk)