Ze 27 států Evropské unie zaujímá Česko třetí příčku v délce soudního řízení ve sporných civilních a obchodních věcech na všech stupních soudní soustavy Foto: Pxhere

Mafra musí Marešové zaplatit 700.000 Kč za informování o jejím stíhání

Vydavatelství Mafra musí zaplatit zdravotní sestře Věře Marešové 700.000 korun s úroky za to, že při informování o jejím trestním stíhání nerespektovalo presumpci neviny. Dnes o tom pravomocně rozhodl odvolací Městský soud v Praze, potvrdil částku, kterou ženě loni na podzim přiznal Obvodní soud pro Prahu 5. Zdravotní sestra podala žaloby i na další vydavatelství, městský soud ještě dnes projedná odvolání ve sporu Marešové s vydavatelstvím Vltava Labe Media (VLM). V jiných sporech už ženě soudy odškodnění přiznaly.

Vyjádření Mafry, která vydává deníky Mladá fronta Dnes, Lidové Noviny či zpravodajský portál iDNES, ČTK shání.

Podle předsedkyně odvolacího senátu Veroniky Křesťanové provázela informování Mafry o případu řada excesů. Negativní články a expresivní výrazy se podle ní vyskytovaly méně často než u vydavatelství Czech News Center (CNC) a u televize Nova, od kterých už soudy Marešové odškodnění přiznaly, soudkyně však uvedla, že je to dáno i typem médií, jež Mafra vydává.

„Je třeba souhlasit se žalobkyní a soudem prvního stupně, že žalovaná v desítkách mediálních výstupů porušila presumpci neviny tím, že podsouvala čtenáři informaci, že žalobkyně byla pachatelkou trestného činu,“ konstatovala Křesťanová. Zároveň ale dodala, že těžiště odpovědnosti za újmu Marešové leží na státu.

Marešová čelila obžalobě z vražd šesti pacientů v rumburské nemocnici. Státní zástupce pro ni požadoval doživotí. Soudy ji ale pravomocně osvobodily, protože nebylo prokázáno, že se skutky staly.

Zdravotní sestra následně zažalovala vedle státu i řadu mediálních domů. Po Mafře se u soudu domáhala celkem 6,7 milionu korun. Novináři vydavatelství podle ženy neinformovali o jejím případu korektně a mohli ve čtenářích vyvolat dojem, že je vinna. Používali například termín „vraždící sestra“, v titulku jednoho ze článků napsali „Zabíjela, aby si ulehčila práci“.

Právník Mafry Jiří Urbánek tvrzení žaloby odmítal. Už dříve uvedl, že jednotlivé části textů podle něj nelze posuzovat izolovaně, čtenáři měli k dispozici kompletní informace o případu. Upozornil mimo jiné i na to, že Mafra zpočátku neuváděla v textech jméno Marešové. Zveřejňovala i důkazy svědčící ve prospěch ženy a informovala o jejím osvobození. Marešová podle něj vydavatelství po svém osvobození poskytla rozhovor.

Soud dnes bude projednávat také odvolání o žalobě Marešové na vydavatelství VLM, které mimo jiné vydává noviny Deník. Soudy ženě ve sporu již pravomocně přiznaly 100.000 korun. Stejnou částku už také Marešové VLM uhradilo ještě před začátkem soudního sporu. Marešová po vydavatelství požadovala dalších 2,5 milionu korun, zbytek jejího nároku soud loni v říjnu nepravomocně zamítl. Zástupkyně vydavatelství dříve u soudu přiznala částečné pochybění, šlo však podle ní jen o ojedinělé případy.

Soudy již Marešové přiznaly odškodnění v dalších sporech. Mediální dům CNC, který mimo jiné vydává deníky Blesk a Aha, musí ženě podle pravomocného rozsudku zaplatit 900.000 korun. Ve sporu s TV Nova soud ženě přiznal 1,2 milionu korun. Marešová žalovala i vydavatelství Economia, žalobu ale později stáhla. Podle právníka Marešové a mluvčího Economie byla uzavřena mimosoudní dohoda, její podrobnosti ale strany nezveřejnily. Ve sporu Marešové s televizí Prima zatím soudy rozsudky nevynesly, v jednání o této žalobě bude soud pokračovat v květnu.

Loni v červnu Marešové Obvodní soud pro Prahu 2 ve sporu se státem nepravomocně přiznal 1,57 milionu korun za nezákonné stíhání. Stát ještě před rozsudkem více než milion korun uznal a uhradil.

(čtk)