Jedno z minulých jednání kárného senátu Foto: Ivan Holas

Teplickému soudci snížil kárný senát za průtahy plat, chebská soudkyně rezignovala

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v čele s předsedou Tomášem Langáškem dnes schválil dohodu o kárném provinění a opatření, kterou byl soudci Okresního soudu (OS) v Teplicích Milanu Viragovi za průtahy snížen plat. Senát také zastavil řízení o nezpůsobilosti se soudkyní chebského soudu, protože na funkci sama rezignovala.

Kárnou žalobu na soudce civilního úseku OS v Teplicích Milana Viraga podával dnes již bývalý předseda OS Jan Tichý, který se mezitím stal předsedou OS v Děčíně. Prověrkou byly totiž u soudce Viraga zjištěny průtahy v 16 věcech v průběhu více jak dvou let, přičemž ve 13 věcech byly průtahy delší než rok. Posléze byla kárnému senátu předložena dohoda o kárném provinění a opatření.

Soudcem je Milan Virag od roku 1986, první kárný postih přišel již v roce 1987 a od té doby dostal (1998, 2010, 2x 2012, 2018) 5 výtek za průtahy.

Jakkoliv kárný senát konstatoval, že navržené opatřením v podobě snížení platu o 10% na tři měsíce se jeví vzhledem k závažnosti kárného provinění a rozsahu zjištěných průtahů jako velice mírné, nelze je považovat za zjevně nepřiměřené. A proto navrženou dohodu schválil.

Kárný senát zohlednil především sebereflexi soudce, jež se projevila už v jeho vyjádření k výsledkům prověrky před podáním kárného návrhu. Soudce Virag si měl také podle kárného senátu svá pochybení a jejich dopady uvědomovat v průběhu celého řízení a v řadě věcí již učinil úkony směřující k jejich skončení. Stejně tak kárný senát soudci připsal k dobru vůli k uzavření dohody.

Kárný senát dnes také zastavil řízení o nezpůsobilosti se soudkyní OS v Chebu Soňou Wildovou, které inicioval předseda chebského soudu. Podle předsedy soudu Milana Homolky totiž nepříznivý zdravotní stav dlouhodobě nedovoluje vykonávat Wildové funkci soudkyně. Soudkyně ovšem zaslala na konci ledna Kanceláři prezidenta republiky svoji rezignaci a jako soudkyně tak skončí 30. dubna.

Petr Dimun