Profesor Miroslav Bělina Foto: Tomáš Zima

Z Legislativní rady vlády má odejít profesor Bělina

Legislativní rada vlády dozná dalších změn. Podle zjištění České justice je vládě navrhováno odvolání dosavadního člena prof. JUDr. Miroslava Běliny, CSc. Důvodem je to, že na své členství sám 19. února rezignoval. Odvolání je tedy v tomto případě pouze formálním krokem. Návrh na jmenování nového člena Legislativní rady vlády se vládě zatím nepředkládá.

Advokát a akademik Miroslav Bělina je místopředsedou České společnosti pro pracovní právo, členem správního výboru Mezinárodní společnosti pro pracovní právo a člen předsednictva Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Spoluzakládal Advokátní kancelář Kříž a Bělina s.r.o., kde působil jako jednatel a společník do roku 2012.

Vláda naposledy v lednu formálně odvolala z legislativní rady vlády Miloslava Jindřicha. ten rezignoval z důvodu vysokého věku a konce svého profesního působení ve funkci notáře. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun už při příchodu na úřad avizoval, že chce mezi vládními legislativci udělat výrazné změny. Například by si přál, aby v ní působili i soudci.

LRV je poradním orgánem kabinetu v oblasti jeho legislativní činnosti. Má zpravidla 30 členů, většinou externích odborníků, kteří dostávají pouze symbolickou odměnu. Schází se většinou jednou za dva týdny.

(epa)