V případu hraje roli alkohol foto: Pixabay

Žalobkyně byla v práci pod vlivem léků a alkoholu, soud jí dočasně snížil plat

I některé léky obsahují návykové látky a jejich užíváním se může státní zástupce dopustit kárného provinění. K takovému závěru dospěl kárný senát v čele se soudcem Nejvyššího správního soudu (NSS) Petrem Mikešem, který posuzoval případ státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Brně (MSZ) Denisy Mrkývkové.

Kárnou žalobu na státní zástupkyni podala její nadřízená Kateřina Jirásková. Mrkývková totiž byla v roce 2020 ve dvou případech u hlavního líčení ve stavu, kdy měla problém přednést obžalobu, špatně artikulovala a v průběhu usínala. Na toto byla Jirásková upozorněna až zpětně místopředsedou soudu a Mrkývková k tomu na vysvětlenou uvedla, že byla pod vlivem léku Neurol. Další dva případy se odehrály po roce, přičemž zde již hrál roli alkohol, v jednom byl potvrzen i měřením alkoholtesterem.

Loni v srpnu byla Mrkývková v kanceláři pod vlivem alkoholu, který prý byl cítit až na chodbu. Zhruba ve stejném období dostala na stůl spis, který vyžadoval rychlé vyřízení. Státní zástupkyni ale našli spící s hlavou na spise, po probuzení jevila známky podnapilosti a nadýchala 2,81 promile alkoholu, a to krátce po poledni. Od té doby je Mrkývková pod pravidelnou kontrolou a nic podobného se neopakovalo.

Původně navržená kárná žaloba počítala se snížením platu o 20 % na jeden rok. Následně byla uzavřena dohoda na snížení platu o 15 % po dobu jednoho roku.

Závažné rodinné důvody

Kárná žalobkyně k dohodě uvedla, že důvodem jejího uzavření je především přístup kárně obviněné, kdy se k selhání sama přiznala a při recidivě po roce vyhledala aktivně odbornou pomoc. Kárnému senátu předložila také přehled pravidelných kontrol, které jsou u státní zástupkyně prováděny ohledně toho, zda je pod vlivem alkoholu a které jsou vždy negativní. Podle Jiráskové již Mrkývková nevykazuje problémy, spisy má v perfektním stavu a je velmi dobrou státní zástupkyní.

Sama státní zástupkyně Mrkývková před kárným senátem vysvětlila, že k užívání léků a pití alkoholu ji vedly závažné rodinné důvody, které nechtěla upřesnit. V případě léků netušila, jaké mají účinky, a proto je po problémech vysadila. Nejprve si nepřipouštěla, že by problémy sama nezvládala, ale napodruhé již vyhledala odbornou pomoc a je v kontaktu s odborníkem, abstinuje.

Kárný senát navrženou dohodu schválil, kdy především přihlédl k tomu, že Mrkývková si je problému vědoma a sama jej aktivně řeší. Ohledně kárného provinění není podle kárného senátu pochyb, že se ho ve všech čtyřech případech dopustila.

Státní zástupce nesmí být pod vlivem alkoholu, ani jiných návykových látek. Lék Neurol obsahuje návykovou látku a stav, který si státní zástupkyně jeho užitím přivodila, je jednáním, které ohrožuje vážnost funkce státního zástupce a státního zastupitelství jako celku, neboť veřejnost i účastníci  vnímali domnělou, rozpoznatelnou opilost velmi negativně.

Kvůli alkoholu na konci loňského roku skončila státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Ostravě Petra Tittková. Byla totiž pravomocně odsouzena za trestný čin řízení pod vlivem návykové látky – spáchala dopravní nehodu v těžké opilosti.

Petr Dimun