Do rozhodování soudů zasahuje situace na Ukrajině Foto: Pixabay

Česká advokátní komora posílá na žádost ukrajinských advokátů dva miliony korun, řeší komunikaci i daně

Advokáti sdružení v České advokátní komoře (ČAK) mezi sebou vybrali 2 305 000 korun na pomoc ukrajinským kolegům a jejich rodinám. Ukrajinská Komora o pomoc ČAK požádala. Podle předsedy ČAK je ve válečných podmínkách obtížné dodržet obvyklý smluvní standard. Dary ukrajinským příjemcům budou zpětně osvobozeny od daně a daňově uplatnitelné.

O žádosti Ukrajinské národní advokátní komory o finanční dar na podporu ukrajinských advokátů a jejich rodin informoval na posledním jednání představenstva české Komory její předseda Robert Němec „včetně toho, že v současné situaci ovlivněné válečným konfliktem je komunikace s představiteli UNAK omezena na e-mailovou, případně telefonickou komunikaci“.

„Za této situace je obtížné dodržet obvyklý standard smluvní dokumentace (např. originál oboustranně podepsané darovací smlouvy). Bude potřeba k této záležitosti potřeba přistupovat operativně, přiměřeně válečným okolnostem, a informace opatřovat ve spolupráci Radou evropských advokátních komor (CCBE), případně z dalších nezávislých zdrojů,“ uvádí k tomu informace předsedy z jednání představenstva.

Jak dále vyplývá ze záznamu jednání, úspěšná byla společná iniciativa České advokátní komory a Komory daňových poradců ohledně zdanění darů ukrajinským příjemcům. „Na základě této iniciativy navrhlo ministerstvo financí změnu zákona o dani z příjmů, která zpětně zavádí osvobození darů na Ukrajinu od daně z příjmů v ČR a současně umožňuje tyto dary daňově uplatnit. Novela je v současné době již publikována v Elektronické knihovně legislativního procesu,“ stojí v informaci.

Návrh novely zákona v souvislosti s dary Ukrajině je zde:

Účelem je dobročinná a humanitární pomoc advokátům

Česká advokátní komora zřídila pro pomoc ukrajinským kolegům transparentní účet. Na tento účet poslali advokáti do 8. března 2022 celkem 2.305.301 korun. Z této částky posílá Česká advokátní komora na Ukrajinu dva miliony korun, a to výhradně na dobročinné a humanitární účely. Navíc chce ČAK Ukrajinskou národní komoru požádat o informaci, jak bylo s penězi naloženo. K tomu přijala ČAK usnesení:

„Představenstvo České advokátní komory schvaluje poskytnutí finančního daru Ukrajinské národní advokátní komoře z transparentního účtu České advokátní komory Advokáti Ukrajině č. 123-5435840247/0100 ve výši 2.000.000 Kč (z vybraných darů, jejichž součet k okamžiku přijetí tohoto usnesení činí celkem 2.305.301 Kč), a to k dobročinným a humanitárním účelům na základě žádosti Ukrajinské národní advokátní komory z 26. února 2022, doplněné dopisem ze 3. března 2022. Dar bude doprovozen darovacím dopisem České advokátní komory, ve kterém uvede účel darovaných prostředků – charitativní, humanitární pomoc prostřednictvím Všeukrajinské charitativní organizace ,Charitativní nadace pro pomoc právníkům´ zmíněné na webových stránkách Ukrajinské národní advokátní komory. Zároveň Česká advokátní komora požádá Ukrajinskou národní advokátní komoru o následné informování o způsobu a účelu použití takto darovaných prostředků.“

Kromě toho Česká advokátní komora zřídila webovou stránku Advokáti na pomoc Ukrajině se seznamem advokátů, kteří poskytují PRO BONO právní pomoc Ukrajincům utíkajícím před válkou. ČAK podle zápisu hodlá založit nadační fond pro tyto účely. Do té doby zvažuje alespoň částečně uhradit advokátům hotové výdaje spojené s předmětnou právní pomoci ze sociálního fondu.

Irena Válová