Kárné řízení pod vedením Miluše Doškové Foto: Ivan Holas

Kárný senát dal mostecké soudkyni druhou „poslední šanci“

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) ve čtvrtek potrestal soudkyni civilního úseku Okresního soudu v Mostě (OS) Ivu Flaxovou za průtahy snížením platu. Senát akceptoval dohodu o kárném provinění a opatření i přesto, že od posledního kárného řízení se soudkyní neuplynul ani rok.

Některé „poslední šance“ tak úplně poslední být nemusí. Je to i to případ soudkyně OS v Mostě Ivy Flaxové. Té ve čtvrtek kárný senát v čele s předsedkyní Miluší Doškovou snížil plat o 15 % na pět měsíců. A to ačkoliv ani ne před rokem odešla soudkyně od kárného senátu s obdobným trestem za typově shodné prohřešky.

Tehdejší předseda kárného senátu Karel Šimka přitom soudkyni varoval, že napodruhé již nelze počítat u kárného senátu se shovívavostí.

Kárnou žalobu podala na soudkyni Flaxovou opět předsedkyně OS v Mostě Radka Heresová, a to za prakticky za stejné jednání, jako minulý rok: práci soudkyně provázejí průtahy a měla se dopustit také závažných procesních pochybení.

Podle písemného hodnocení, které pro kárný senát vypracovala místopředsedkyně soudu, nemá být soudkyně Flaxová ani „odbornou oporou týmu“, neboť je schopna vyřizovat bez problémů toliko spory, které nejsou skutkově a právně složité. U těch složitých není údajně schopna přípravy, nesoustředí se, projevuje neznalost a výsledkem je její nekoncentrovaný až chaotický postup.

Průtahy potvrdila prověrka

Průtahy měla potvrdit i prověrka Krajského soudu v Ústí nad Labem. Na projednání kontroly se však soudkyně Flaxová nedostavila a podle předsedkyně Heresové odmítla na radu svého právního zástupce, Stanislava Balíka, s vedením soudu o závěrech prověrky komunikovat.

Za soudkyni prakticky celé jednání mluvil jen její obhájce Balík. Ten upozornil kárný senát především na to, že se podle jeho názoru část průtahových věcí v aktuální kárné žalobě kryje s již uzavřenou dohodou z minulého roku a žaloba je tedy v této části neprojednatelná. Navíc je pochybnost, zda vůbec šlo za tak krátkou dobu v některých případech, které označil za právně i skutkově složité, zjednat nápravu. Stejně tak nelze soudkyni vytýkat, že nenařizovala jednání v době pandemie, když se řídila doporučením Ministerstva spravedlnosti. Pokud soudkyně vycházela vstříc obhajobě a nevyžadovala striktně substituci, je to podle Balíka naopak pozitivní. V této souvislosti odkázal na článek České justice o rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, který konstatoval, že obhájce nelze striktním trváním na substituci redukovat na pouhého statistu pro účely jednání soudu.

Podle Balíka navíc existuje podezření, že ze strany vedení OS je vůči soudkyni vytvářen neadekvátní tlak, což dokládal štosem emailů, v nichž předsedkyně soudu měla soudkyni různým způsobem „úkolovat“ a v jednom případě dokonce vytýkat údajně neefektivní nakládání s papírem do tiskárny.

Snížení platu

Předsedkyně kárného senátu Došková dala zapravdu námitce, že kárná žaloba nerespektuje ustálenou kárnou judikaturu ohledně průtahů, kdy část vytýkaného skutku zasahuje do doby, kterou „pokrývá“ kárné opatření z května minulého roku. Vyzvala proto strany, zda si tuto věc nechtějí ujasnit, popřípadě zda je zde prostor k uzavření dohody.

Po půlhodinové přestávce strany k dohodě opravdu dospěly. Předsedkyně Heresová vzala zpět podstatnou část kárné žaloby, přičemž návrh dohody o kárném provinění a opatření se redukoval toliko na průtahy v 15 věcech, a to pouze v období od března do října minulého roku. Dohodnuté kárné opatření pak spočívalo ve snížení platu o 15 % na 5 měsíců.

A kárný senát, i přes v úvodu článku zmíněné varování z posledního kárného řízení, dohodu akceptoval. Předsedkyně senátu Miluše Došková jen dodala, že napotřetí už by mohlo být další obdobné pochybení soudkyně opravdu důvodem pro odvolání z funkce.

Petr Dimun