Ruský ústavní soud Foto: W. Bulach

Ruský ústavní soud opouští Konferenci evropských ústavních soudů

Ruský ústavní soud ohlásil své vystoupení z Konference evropských ústavních soudů, uvedla dnes agentura Interfax. Rozhodnutí o vystoupení k 5. březnu následovalo poté, co o den dříve byly na návrh několika ústavních soudů rozeslány formuláře k hlasování o ukončení či pozastavení členství ruského ústavního soudu a přidruženého členství běloruského ústavního soudu. Za vyloučení obou soudů z konference se zasazoval předseda českého Ústavního soudu Pavel Rychetský.

„Členství ústavního soudu Ruské federace v konferenci autoři dané iniciativy navrhli ukončit se zřetelem na to, že ústavní soud svým rozhodnutím z 19. března 2014 schválil anexi Krymu a patří ke státním institucím, které nevyjádřily jasný nesouhlas vůči počínání Ruské federace na Ukrajině, a proto nelze dále počítat s efektivní a poctivou spoluprací,“ citoval Interfax z oznámení.

Chystané hlasování a uskutečněná korespondence podle ruského ústavního soudu svědčí o tom, že konference nebyla schopna distancovat se od řešení politických otázek a shledala možným se zjevně a otevřeně připojit k jednostrannému a předpojatému stanovisku vlád některých zemí vůči událostem na Ukrajině. To podle ruského ústavního soudu svědčí o nepřípustné a nebezpečné politizaci konference a zkresleném chápáním role a účelu orgánů ústavního soudnictví.

Rychetský na začátku března navrhl vyloučit ruský a běloruský ústavní soud z evropské i světové organizace sdružující podobné instituce. Důvodem je ruský vpád na Ukrajinu, na kterém má podíl také Bělorusko. O návrhu informoval ÚS na webu. Rychetský už dříve ruský vpád odsoudil, prezident Vladimir Putin podle něj patří před mezinárodní tribunál.

Konference evropských ústavních soudů (CECC) existuje od roku 1972. Jejími řádnými členy se mohou stát pouze evropské ústavní soudy a analogické instituce vykonávající nezávisle svou soudní činnost a dodržující základní zásady demokracie, právního státu a ochrany lidských práv.

Rychetský navrhl členským soudům organizace CECC, v jejímž čele stál v letech 2017 až 2021, aby bezodkladně hlasovaly o vyloučení Ústavního soudu Ruské federace, eventuálně o pozastavení jeho členství. Podle Rychetského si lze stěží představit jednání, které by více odporovalo zásadám demokracie, právního státu a ochrany lidských práv, než je právě vojenské napadení sousední země.

V návrhu Rychetský připomněl, že Rusko porušilo územní celistvost Ukrajiny už při anexi Krymského poloostrova. Ústavní soud Ruské federace svým rozhodnutím z března 2014 anexi legitimizoval.

Na vojenských operacích proti Ukrajině se podílí rovněž Bělorusko. Proto se Rychetského návrh týkal také Ústavního soudu Republiky Bělorusko, který má status přidruženého člena.

Obdobný návrh podal Rychetský také stálému sekretariátu Světové konference ústavního soudnictví (WCCJ), jejímiž členy jsou rovněž ruský a běloruský Ústavní soud.

(čtk)