Igor Stříž Foto: Nejvyšší státní zastupitelství

Stříž podal dovolání v kauze žalobkyně souzené za neodvedenou daň z prodeje bytu

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal dovolání v kauze Sylvy Krützner, kterou obžaloba vinila z úmyslného neodvedení daně při prodeji bytu. Krützner je profesí státní zástupkyně. Odvolací Městský soud v Praze ji koncem loňského roku zprostil obžaloby. Stříž s rozhodnutím nesouhlasí, dovolání podal v neprospěch Krützner.

Informaci z justiční databáze potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

„Nejvyšší státní zástupce v dovolání vytýká odvolacímu soudu nesprávný výklad daňových předpisů,“ uvedl Malý.

Krützner si před lety úspěšně zažádala o přidělení služebního bytu v Praze. Nastěhovala se v roce 2008, o čtyři roky později byt od městské části odkoupila za zhruba 900.000 korun. Po dalších dvou letech byt prodala za 3,4 milionu. Příjem z prodeje podle obžaloby řádně nepřiznala.

Krützner, která je náměstkyní Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6, vinu popírala. Hájila se tím, že splnila podmínku pro osvobození od daně, protože v bytě před prodejem bydlela. Obžaloba tvrdila, že Krützner byt pronajímala, žena však označila obyvatelky bytu za dočasné spolubydlící, nikoliv nájemnice.

Obvodní soud pro Prahu 5 uznal Krützner vinnou a uložil jí peněžitý trest 346.000 korun. Odvolací soud ale rozsudek změnil. Obvodní soud prý špatně vyhodnotil otázku, zda měla Krützner v bytě bydliště podle definice uvedené v zákoně o daních z příjmů. Podle zákona je bydliště místem, „kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat“.

Podle odvolacího soudu Krützner podmínku splnila. Dívky, které v bytě bydlely, totiž nedoložily, že by měly řádnou nájemní smlouvu. Majitelka tak měla možnost je z bytu kdykoli vypovědět, zůstával tedy k dispozici pro její potřeby, čímž byla zachována takzvaná stálost bytu. Podle odvolacího soudu Krützner splnila i druhou podmínku pro osvobození od daně, získané prostředky totiž použila na „uspokojení vlastní bytové potřeby“.

(čtk)