Vězeňská cela Foto: Vězeňská služba

Vězni v exekuci zůstali po rozhodnutí soudu bez prostředků, ministerstvo chystá změnu

O novele zákonů v oblasti exekučních srážek vězněných osob v současné době diskutují zástupci Ministerstva spravedlnosti, Vězeňské služby a ombudsmana. Kvůli rozsudku Městského soudu v Praze totiž odsouzeným, kteří jsou v exekuci, nemusí Vězeňská služba ponechat žádné peníze. Vězni s určitými typy pohledávek tak přišli o prostředky, za které si mohli nakupovat například ve vězeňské kantýně. Podle rozhodnutí soudu jsou totiž vězněným osobám základní životní potřeby zajišťovány ve věznici a není proto třeba je chránit ponecháním finančních prostředků v rámci nezabavitelné částky.

Lidé ve věznicích se tak podle kritiků dostali v mnoha případech do situace, kdy si nemohou dovolit základní pomůcky pro svou hygienu a zdraví, nemohou zavolat svým blízkým ani poslat dopis. Podle informací České justice se nyní Ministerstvo spravedlnosti snaží opatření zmírnit.

Městský soud v rozhodnutí ze dne 16. 9. 2020, č. j. 39 Co 161/2020-212, který má Česká justice k dispozici, nařídil Vězeňské službě zaplatit téměř sto tisíc a náklady řízení. V případu šlo o pohledávky vězně vykonávající trest ve Věznici Valdice a právní posouzení otázky, jaká část finančních prostředků, přijatých a uložených na účet povinného zřízený a vedený věznicí, může být k uspokojení pohledávky žalobce použita.

Pohledávky žalobce nespadaly pod specifické pohledávky vyjmenované v § 25 odst. 4 zák. č. 169/1999 Sb. o výkonu trestu odnětí svobody. Vězeňská služba neprováděla řádně srážky na pohledávky žalobce z každoměsíčního zasílání důchodů, případně byly prováděny srážky v nižší výši. Na pohledávky Vězeňská služba používala pouze polovinu důchodu. Věřitel a žalobce ale poukázal na judikaturu Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu. Podle těchto rozhodnutí žalované nepřísluší zkoumat, z jakého zdroje pocházejí peněžní prostředky zasílané osobě ve výkonu trestu odnětí svobody do věznice. Vězeňská služba se bránila, že polovinu invalidního důchodu ponechala za účelem nákupu věcí osobní potřeby, protože tento druh…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Eva Paseková