Podle dat České bankovní asociace přitom připadá na jednoho poškozeného klienta škoda v průměru 161.500 korun Foto: Pixabay

Weby vnitra či policie byly terčem kybernetických útoků, konkrétně DDoS

Webové stránky ministerstva vnitra či policie byly v posledních dnech terčem kybernetických útoků. Konkrétně se jednalo o DDoS útoky, jež spočívají v tom, že z neznámých IP adres ze zahraničí přijde v jeden okamžik mnoho dotazů a stránky přestanou fungovat, takzvaně spadnou. Uvedl to první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, který od dubna převezme vedení policie.

U ministerstva vnitra útoky nastaly v pátek. „Podařilo se zakázat přístup ze zahraničních IP adres a server byl ve velice krátké době funkční, minimálně pro lidi, co se dotazovali z území České republiky,“ uvedl Vondrášek. „Jedná se podle všeho o kybernetický útok, který byl proveden celkem standardní formou. V relativně krátkém časem jsme zatím byli schopni se s tím vypořádat,“ dodal.

„Jsme v komunikaci se všemi úřady, Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), které se tím zabývají,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) podle něj zareagovala velmi operativně a dobře. „Stránky byly v řádu minut nahozeny zpátky. Útok jako takový lze považovat za neúspěšný,“ dodal ohledně webu vnitra Rakušan.

Web české policie postihl v pondělí odpoledne asi 20 minut trvající úplný výpadek. Následně stránky policie, hasičů a vnitra sice fungovaly, ale načítání webů trvalo déle než obvykle. Kolem 19:00 opět měl web policie krátce úplný výpadek, po několika minutách však bylo fungování stránek obnoveno.

(čtk, epa)