Největší částka pocházela z trestné činnosti související s fotovoltaickými elektrárnami.

Z majetku pachatelů odvedl loni ÚZSVM na účet pro oběti trestných činů rekordních 185 milionů korun

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) loni odvedl na účet pro odškodňování obětí trestných činů 185 milionů korun, což bylo meziročně o téměř 19 milionů více a zároveň dosud nejvíce. Peníze pochází z prodeje majetku pachatelů a z jejich zajištěných účtů a ÚZSVM je převedl na zvláštní účet ministerstva spravedlnosti sloužící pro pomoc obětem trestných činů.

V tiskové zprávě to dnes sdělila mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

„Naším cílem je vždy získat z prodeje propadlého majetku co nejvíce finančních prostředků, aby poškození dostali od viníků co nejvyšší odškodné,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Oběti mohou získat odškodnění v případech, kdy jim v důsledku trestného činu vznikla majetková škoda nebo nemajetková újma. Kvůli tomu vznikl zvláštní účet, na němž ministerstvo shromažďuje zaplacené peněžité tresty a výtěžky ze zpeněžení propadlého majetku pachatelů. Část peněz na účet odvádí právě ÚZSVM, který prodává předměty a nemovitosti propadlé státu z trestné činnosti.

Největší částka, která byla loni převedena na zvláštní účet ministerstva, pocházela podle Tesařové z trestné činnosti kolem fotovoltaických elektráren a činila 77,2 milionu korun. Provozovatel elektrárny se spolupachateli zfalšovali dokumenty o jejím dokončení, aby získali výhodné dotované výkupní ceny produkované elektřiny, uvedla mluvčí.

Zhruba devět milionů korun, které putovaly na pomoc obětem, byly z prodeje bytu, který propadl státu na základě rozhodnutí soudu za podvodné vylákání peněz od Úřadu práce ČR. Dalších 5,5 milionu korun bylo podle mluvčí ÚZSVM zabráno společnosti, která se dopustila krácení daně z přidané hodnoty při obchodu s barevnými kovy a hutním materiálem, a 4,7 milionu korun pachateli dotačního podvodu, který chtěl neoprávněně získat peníze z evropských fondů i ze státního rozpočtu.

(čtk)