Krajský soud v Plzni Foto: Ministerstvo spravedlnosti

O funkci předsedy Krajského soudu v Plzni mají zájem dva kandidáti

Do výběrového řízení, z něhož vzejde nový předseda Krajského soudu v Plzni (KS), se přihlásili dva kandidáti. Funkce se uvolnila letos v lednu, když rezignoval dosavadní předseda KS Alexandr Krysl. Výkonem funkce předsedkyně soudu byla pověřena Věra Oravcová.

Předsedou KS v Plzni byl až do konce letošního ledna Alexandr Krysl. Ten na funkci rezignoval oficiálně z osobních a rodinných důvodů. Krysl se prakticky od nástupu do funkce potýkal s odporem části soudců a zaměstnanců KS. Na soudu byly založeny odbory, padala trestní oznámení a podněty ohledně možného kárného provinění. Kryslovi byla předsedou Vrchního soudu v Praze Lubošem Dörflem posléze uložena výtka, proti niž se brání správní žalobou.

Po Kryslově rezignaci byla výkonem funkce předsedkyně pověřena Věra Oravcová. Ta se také přihlásila do výběrového řízení. Druhým kandidátem je bývalý předseda soudů Plzeň-jih a Plzeň-město, dnes soudce trestního úseku KS David Protiva.

Předsedou výběrové komise je náměstek ministra Radomír Daňhel, členy jsou předseda Vrchního soudu v Olomouci Václav Čapka, předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy, předseda KS v Praze Ljubomír Drápal a bývalý předseda Vrchního soudu v Praze a poradce ministra Jaroslav Bureš.

Petr Dimun