Jmenování Alexandra Krysla na Pražském hradě Foto: Pražský hrad

Předseda plzeňského krajského soudu Krysl rezignoval

Předseda Krajského soudu v Plzni (KS) Alexandr Krysl rezignoval na funkci předsedy soudu. České justici to potvrdil mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Alexandr Krysl stál v čele KS v Plzni necelé dva roky. Mluvčí soudu Jana Durná České justici sdělila, že rezignaci podal ze závažných osobních a rodinných důvodů.

„Příslušný list byl před chvílí doručen do Kanceláře prezidenta republiky,“ sdělil České justici na dotaz, zda prezidentská kancelář již obdržela Kryslovu rezignaci mluvčí prezidenta republiky.

Spekulace ohledně toho, že má Krysl na konci ledna sám rezignovat, ovšem v justiční obci kolovaly již několik týdnů. Měla tomu předcházet návštěva předsedy a místopředsedy Nejvyššího soudu v prosinci minulého roku.

Alexandr Krysl působil ve vedení KS v Plzni před svým jmenováním předsedou jako místopředseda pro správní úsek. Uspěl – pro mnohé překvapivě – ve výběrovém řízení, přestože se proti jeho jmenování vyslovila soudcovská rada KS v Plzni.

Krysl se jako předseda dostal krátce po svém nástupu do sporu s částí soudců KS v Plzni. Na KS byly dokonce soudci založeny odbory.

Na základě upozornění svých kolegů ze soudu byla Kryslovi také uložena výtka předsedou Vrchního soudu v Praze, proti které se ovšem Krysl brání správní žalobou.

Petr Dimun, Eva Paseková